4.11.2011 г.

Спешната помощ щяла да премине към големите болници

Спешната помощ ще премине към областните болници и така ще се удвоят заплатите на лекарите, които работят в тази сфера. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на здравеопазването Стефан Константинов откри реконструиран Диализен център и Клиника по токсикология в институт "Пирогов".
Здравният министър обясни, че реформата може да се направи за една година и да се видят резултатите. Борисов уточни, че се водят консултации с лекари, защото по думите му, при едно преместване на спешната помощ към областните болници около 1300 души от администрацията ще останат без работа. "Но това са и паразитни структури, защото се дублира администрацията", коментира премиерът.
Министър на здравеопазването обясни, че държавата ще продължи да дава парите за Спешна помощ: "Ще има ново оборудване, нова комуникационна техника за линейките".
По повод решението на парламента да не включи лекарите в защитените професии, Стефан Константинов коментира, че е недопустимо да се проявява агресия към лекари.
Експерти от Министерство на здравеопазването обясниха за Дарик, че ако преместването бъде реализирано, то методът на финансиране на спешната помощ ще бъде променен. До този момент центровете получаваха от здравното ведомство годишен бюджет, който сега ще отива в съответната областна болница.
Системата за спешна медицинска помощ в България включва 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях. Не е ясно обаче дали ще се запази правилото пациентът да се кара до най-близкото лечебно заведение или задължително ще бъде лекуван в областната болница. Няма яснота и за това как ще се работи в столицата, където спешна помощ оказват всички университетски и повечето общински лечебни заведения. Освен това остава и въпросът какво ще се случи със 198-те филиала на спешната помощ в страната.
При откриването на обновеното отделение по токсикология в "Пирогов" премиерът Бойко Борисов заяви, че ремонтът е "прекрасен" и е трябвало да се случи отдавна. Той допълни, че предстои финансирането на детската клиника на болницата и призна, че това, което го е изненадало най-много е, че по празници в клиниката идвали много пияни деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар