4.11.2011 г.

Издателство „Ера” представя романът „Ръкописът на мръсните тайни”

Книгата спечели миналогодишния национален конкурс „По стъпките на Агата Кристи”

На ноември писателката Донка Петрунова празнува своя юбилей. Тя спечели миналогодишния конкурс на издателство „Ера” за криминален роман „По стъпките на Агата Кристи”. По случай празника си тя ще зарадва своите почитатели с приятна изненада. На 7 ноември на книжния пазар ще се появи нейният роман „Ръкописът на мръсните тайни”, който е и творбата оценена като най-добра от журито.
На ноември, с тържествен спектакъл в НДК, официално ще бъде отбелязан юбилеят на авторката.


За Донка Петрунова:

Донка Петрунова е първата дама на българския криминален роман. Нейният бурен и вълнуващ живот е по-колоритен от литературен сюжет. Приела предизвикателствата на неспокойния си дух, тя съумява да отрази с безпощадна откровеност конфликтите на съвременното общество, за които малцина смеят да пишат.
В началото на осемдесетте години на XX век Петрунова реализира своето първо сериозно журналистическо проучване. Темата на разследването й е нарастването на престъпността сред жените. Тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си тя описва в „Сивият дом”, определена от читателите на в. АБВ за най-добрата публицистична книга на 1986 г.
Донка Петрунова прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол. Там тя се внедрява като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения”.
Петрунова първа от българските писатели започва да пише за мафията. Още в началните стъпки на демократичните промени у нас тя съзира нейното зараждане, въпреки че то е отричано от високопоставени фигури в държавата. На тази тема е посветена трилогията й „Мафиотски романс”. Авторката проследява етапите на развитие и срастването на организираната престъпност с властта. С право мнозина критици я определят като летописец на прехода.
Голяма част от романите на Донка Петрунова са посветени на тъмната страна на индивида. В процеса на разкриването на престъпника авторката извежда на преден план причините, довели до престъплението. Тя прави едно сериозно и изчерпателно проучване на промените в морала и манталитета. Завладяващата интрига в романите й позволява да се проникне дълбоко в психиката на съвременния човек и ясно да се откроят обществените явления. Петрунова влиза смело и зад кулисите на политическия живот, умело намира типа герой, който е актуален в момента – било политик, било шоумен или чиновник от висшата йерархия...
Авторка е на радиопиеси и сценарии на документални филми. По неин сценарий е заснет филмът „Каре от праведници”. Тогавашният „Художествен съвет на Киностудия „Бояна” го спира от прожектиране, а след това лентата изчезва безследно.
Донка Петрунова е родена в София. Завършила е Селскостопанска академия. Специализирала е журналистика. Работила е в сп. „Жената днес” и вестниците „Кооперативно село” и „Земеделско знаме”. Тя е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Световната асоциация на писателите криминалисти.
Награди:
Донка Петрунова е носител на орден „Кирил и Методи” ІІ ст., Почетна грамота за „Принос към българската култура”, отличието на СБЖ „Златното перо”, Голямата награда за литература на Академията на МВР. Отличена е със специалната награда на Международния конкурс за криминален разказ „Атанас Мандаджиев”, както и с годишната награда на критиката за „Най-добър роман”. През 2008 г. книгата „Бели рози в черна ваза” е отличен с „Голямата награда” на Съюза на Българските писатели. Донка Петрунова е носителка на специалната награда на Националния конкурс „По стъпките на Агата Кристи”.
Нейното творчество е признато като своеобразна борба срещу престъпността и е отличено с „Кортик за особени заслуги” от МВР и със специалната статуетка на Темида от Министерството на правосъдието.

„Ръкописът на мръсните тайни”

Мемоарите на световноизвестната фотографка Софи Бонапарт пазят скандални тайни. Най-безобидната от тях е българският й произход...
Разкритията, които биха последвали публикуването на ръкописа, всяват страх у богати, влиятелни и безскрупулни мъже. Те са готови на всичко, за да го унищожат. Решението на Софи да разкаже историята на своя живот води след себе си серия сензационни убийства, а офисът на престижно издателство е опожарен.
По време на разследването инспектор Радой Друмев се натъква на странни връзки и зависимости в България. „Горещият” случай се оказва много по-скандален, отколкото инспекторът предполага, а единственият му избор е да подходи нестандартно.
Разплитайки методично и безкомпромисно кълбото от минали и настоящи интриги, той се сблъсква с хора, движещи задкулисно лостовете на властта, с висши духовници и политици с успешен тъмен бизнес.

„Ръкописът на мръсните тайни” грабва читателя с интересните обрати на криминалната интрига. Острото перо на Донка Петрунова прави безмилостен разрез на съвременното българско общество и ни убеждава, че когато грешките на миналото остават непрочетени, те неминуемо покваряват настоящето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар