3.11.2011 г.

Откриха съкровище край последната шишманова крепост – Урвич

Съкровище на цар Иван Шишман е открито от екип археолози в крепостта Кокалянски Урвич край София.
Това съобщиха на пресконференция в БТА ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.
Съкровището представлява 18 монети от времето на цар Иван Александър, баща на Иван Шишман. Те са намерени в притвора на църквата "Свети Илия". Предполага се, че са били стотици, но голяма част от тях са били намерени и взети от иманяри.
Археолозите използват думата „съкровище“ като заигравка с легендата, че именно в крепостта Урвич е заровено съкровището на цар Иван Шишман.
Монетите са били направени в периода между 1365-1371 година - в последните шест години от управлението на Иван Александър.  Няколко от тях изобразяват Иван Александър с починалия му син Михаил. Тъй като обаче на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на цар Иван Шишман. Те са били заровени в началото на неговото управление.
От разкопките е станало ясно, че към 15 век църквата "Свети Илия" е била ремонтирана и около нея е бил направен манастир, функционирал до 17 век.
В притвора на църквата е имало и много богат некропол.
Намерена е сребърна позлатена обица от 14 век, свързана с ктиторски погребения и няколко сребърни пръстена.
Крепостта Урвич, известна още като Кокалянски Урвич, е построена вероятно през 13 век по време на Втората българска държава и в нея цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен, е водил последните си битки срещу османските нашественици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар