8.11.2011 г.

Банките ще станат най-едрия собственик на жилища

Кризата е на път да превърне банките в най-големите собственици на имоти у нас. Освен отпуснатите ипотечни и строителни заеми, банките са приемали имоти и като обезпечение по други кредити, предаде АСН.
Заради кризата и невъзможността на фирмите да връщат заемите си, банките може да станат най-големите собственици на имоти. Цените обаче продължават да вървят надолу. Така че финансовите институции ще трябва да търсят бърз изход от обезпеченията. Или да проявят максимална гъвкавост при сделките с проблемни активи, категоричен е изпълнителният директор на "Лендмарк Холдинг" Юри Катанов.
Кредитите за строителния бизнес са 8% от обема на всички заеми, обяви главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян.
Сделките с проблемни имоти у нас обаче ще бъдат трудни. Това смята директор "Придобивания" в Europa Capital Emerging Market Fund Крис Бенет. Според него тенденцията ще е заради нежеланието на банките да приемат факта, че цените падат и недостатъчната им гъвкавост да реализират проблемните кредити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар