17.08.2012 г.

Археолози и Божо се скараха за подкрепата на главния археолог Дянков


Щедростта на правителството към археологическите обекти на близкия до премиера шеф на НИМ Божидар Димитров предизвика нов раздор в гилдията. Културното министерство хвърля средства избирателно и нецелесъобразно, оплакаха се вчера от Асоциацията на българските археолози. Учените недоволстват, че провъзгласеният за "главен археолог на републиката" министър Дянков и колегата му Вежди Рашидов пръскат огромно количество средства за разкопки неравномерно и по никому неизвестни критерии.
1.5 млн. лв. се дават за този господин, хвърлят се огромни средства за нестойностни обекти, заяви председателят на асоциацията доц. Тотко Стоянов. В същото време ключов за науката комплекс като Сборяново е получил скромните 25 000 лв. "Хора като Божидар Димитров профанизираха археологията с фондации и открития", заяви доц. Стоянов.
Допълнително напрежението се усили и от промени в закона за културното наследство, пуснати за съгласуване от екипа на Вежди Рашидов. В последния ден за подаване на становища асоциацията на археолозите предупреди, че министърът се опитва да изземе техни функции. Съмненията им са породени от промени в статута на Националния институт за недвижимо културно наследство, който трябва да стане държавно предприятие и да се регистрира по Търговския закон. Според учените това вече няма да е независим експертен орган. Те дори заподозряха, че ще се върви към приватизацията му. Другата промяна, която не се приема, е закриването на теренния съвет и замяната му с нов орган, в който ще има незначителен брой археолози.
Сред най-спорните текстове е правото за изграждане на църкви и стени върху исторически обекти и легализирането на незавършени разкопки. За пример археолозите дадоха реставрационните дейности в Созопол, които според тях се правят на база "въображение", без да има исторически сведения, че това е автентичният им вид. Божидар Димитров определи тези твърдения като "пълна неинформираност и изостаналост от модерните грижи за културното и историческо наследство", съобщи "Фокус". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар