6.08.2012 г.

Плащаме най-високия „зелен данък” в Европа

Българите отново се оказаха жертви на криворазбрана "зелена" политика. Оказа се, че най-бедните граждани на ЕС плащат най-високите такси за найлоновите торбички в магазина. Само в още 4 страни от съюза има такива екотакси и те са символични - 1-2 евроцента в Белгия и 2.2 цента в Румъния например, показва нарочно проучване на Българската асоциация "Полимери" (БАП) за практиките в ЕС. У нас в момента плащаме по 15 стотинки, от 1 октомври е планиран скок на 35 ст.
Министерството на околната среда въведе т.нар. продуктова такса миналия октомври с добри намерения - да ограничи ползването на трудно разградимите найлончета. Таксата обхвана първо торбичките с плътност до 15 микрона, понеже те са много леки, летят навсякъде и "украсяват" пейзажа.
Всъщност големият проблем на България е, че не рециклира отпадъците си, вкл. и полиетиленовите. В страни като Германия, Австрия и Швейцария, които оползотворяват по 95-98% от боклука си, такси за найлонови торбички няма. Нашата държава е на обратния полюс заедно с Кипър и Малта и въпреки че е най-бедната в ЕС, пилее ценен ресурс и рециклира едва 17% от полимерните отпадъци.
На въпрос защо в България плащаме най-висока "зелена" цена за пазарските пликчета, зам.-министър Евдокия Манева обясни пред "Сега", че всяка държава сама решава каква да бъде таксата и че това няма нищо общо с покупателната способност.
Въвеждането на таксата миналата есен наистина намали използването на торбички тип "потник". Повечето магазини за храни обаче ги замениха с подобни пликчета, само че без дръжки, за които такса няма. Така екомярката срещу употребата на леки найлончета до голяма степен се обезсмисля.

БЕЗ КОМПРОМИС

Планът на МОСВ предвижда прогресивно нарастване на ставката. Предстоящото повишение през октомври, което при това ще обхване всички торбички - независимо от плътността и размерите, ще бъде последвано от нови скокове. Догодина таксата ще стане 45 ст., а през 2015 г. - 55 ст. Тогава вероятно ще ходим на пазар, натоварени с комплект пластмасови кутии и платнени торби от вкъщи. "Който иска да пазарува неекологично, ще си плаща солено за това, отсече неотдавна и министър Нона Караджова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар