15.08.2012 г.

Дянкономиката дава пари на богатите и на „нашите”, ще реже бедни и чужди общини


Държавата оставя нестабилните финансово общини да се справят сами. Вицепремиерът Симеон Дянков категорично отхвърли възможността тези общини да получат допълнителни средства в края на годината и им посочи изход - да са активни в усвояването на европейски средства. За градовете отличници пък ще има допълнителни стимули към гарантираната държавна субсидия още с бюджет 2013. Парите ще са само за инфраструктурни проекти - пътища, детски и здравни заведения и т.н. Какъв ще е размерът на бонуса тепърва ще се решава по предложение на сдружението на общините. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков при представяне на нова методика за оценка на финансовото състояние на общините. Общините с лоши финансови показатели няма да се санкционират. "Надявам се, че населението в тези общини ще иска да гласува нови кметове и нови общински съвети, виждайки, че те явно не се справят с работата си", издаде същината на новата метода Дянков.
Най-образцовата община по нея е Шабла. Тя обаче и още 6 общини - Бургас, Несебър, Панагюрище, Чавдар, Челопеч и Раднево, са стигнали само до много добър. Нито една община не събира точки за първа категория на отлична финансова стабилност. Пред технически фалит са 6 общини, които попадат в пета категория и в дъното на класацията за финансова стабилност. Това са Рудозем (заема 261-во място в общата класация), Земен (264-то), Ракитово (263-то), Кюстендил (260-о), Симитли (259-о), Струмяни (262-ро). Останалите общини са в средно положение.
Методиката ползва показатели като процента на задълженията спрямо собствените приходи, колко население се пада на един чиновник, какви са разходите за заплати от общите и др., но не отчита обективни фактори като големина, природни ресурси и др. Дянков призна, че черноморските и богатите на полезни изкопаеми общини финансово се представят по-добре от останалите, а големите - по-добре от малките. Той обаче увери, че картината е напълно обективна?!?
Двойкаджиите се управляват от БСП, ДПС, СДС, а отличниците - от ГЕРБ. Първенец по задължения е Перник с 13.3 млн. лв. просрочени дългове към края на юни. Дянков за пореден път го изтъкна като пример, че е "абониран за допълнителни средства". От думите на министъра се разбра, че градът е в "ситуация Гърция", но държавата няма да му помогне. От известно време кметът Росица Янакиева е в остър конфликт с ГЕРБ заради възстановяването след земетресението и дори заплашваше да излезе със съгражданите си на протести. Янакиева не бе открита вчера за коментар. Кърджали (ДПС) е натрупал 9.5 млн. лв., Видин (БСП) - 7.7 млн. лв. Сред недисциплинираните финансово обаче има и управлявани от ГЕРБ - Дупница (7.5 млн. лв.). В подобен размер са задълженията и на София (7.1 млн. лв.), но тя е погасила 38 млн. лв. стари дългове за година.
Европейските проекти са изходът от лошото финансово състояние, категоричен бе финансовият министър. Общините, които обаче са най-зле според методологията на финансовото ведомството, са спечелили и усвоили повече средства от тези в челото на класацията. Шабла е спечелила 1.2 млн. лв. от еврофондовете. От тази сума половината е по спрян към момента проект за ВиК мрежата. Челопеч е на второ място по финансова стабилност, но има само един европейски проект за близо 800 хил. лв., от които реално са платени 0 лв. В същото време последният класиран - Земен, има спечелени 1 млн. лв. за 4 проекта. Земен се управлява четвърти мандат от кмет на СДС, който е разследван от прокуратурата. Кюстендил, който е на 260-о място, има спечелени проекти за 95.5 млн. лв. От тях обаче реално са разплатени едва 1.4 млн. лв. Рудозем (261-во място) има 7 проекта за над 5 млн. лв. От тях изплатени са 3.8 млн. лв. Малките общини се сблъскват и с друг проблем при усвояване на европейски пари - липсата на административен капацитет. Зам.-министър Владислав Горанов призна това, но добави и "безхаберието" като причина за лошата финансова ситуация.
Дали Дянкономика ще има и за министерствата? Държавата също дължи на бизнеса - 146 млн. лв. към края на юни т.г. Най-големият длъжник е Министерството на отбраната, което не е разплатило над 80 млн. лв. Основната част са заради просрочените дългове на Военномедицинска академия. Въпреки над милиардния си бюджет и редовно отпусканите допълнителни суми от хазната, МВР дължи близо 23 млн. лв. Регионалното ведомство дължи 30 млн. лв. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар