9.08.2012 г.

Златен пръстен откриха в центъра на Стара Загора


Открит е златен византийски пръстен от XIV в. по време на археологическите разкопки, които се правят в момента на ул. "Митрополит Методий Кусев" в Стара Загора. Бижуто тежи 3.8 грама и е изящно изработено от почти 24 каратово злато - 23.65 карата. Това уточни археологът Димитър Янков. Основната цел, след проучванията, е да бъдат свързани Античната улица на ”Августа Траяна” с Античния форум.
Лицевата част на пръстена е с инкрустация. В централната средна част е припоена плочка, в която има стъклена паста. Встрани, в седем цветни, ажурно изпълнени венчелистчета, са втъкнати на щифт две стъклени мъниста. По думите на Янков, това е една изящна ювелирна изработка, датираща от първата половина на XIV в. и представяща византийското изкуство Находката е уникална не само за Стара Загора, но и за страната. Подобен пръстен с инкрустация досега има открит в Македония. Според проф. Константин Тотев от Археологическия институт в София, пръстенът вероятно е изработен в ателие в столицата на Византия.
Масивният златен пръстен ще бъде експониран още днес на специална витрина в залата за временни изложби в музея. Там вече са изложени и други находки, на които са попаднали археолозите до момента. Открити са около 15 монети - антични и късно антични
В момента се разкопават пластове от османския период. От втората половина на XVIII началото на XIX в. Интересна за специалистите находка е тънка медна тръбичка, която навежда на мисълта за ракиджийски казан. Има останки от подобен съд, който за съжаление е в много лошо състояние и няма как да бъде реставриран. Разкрити са няколко зидове на сгради, за които още нищо не може да се каже. Обектът е много сложен за работа, защото там попадат множество комуникационни връзки, които се използват и в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар