17.08.2012 г.

Филмите от „Късо съединение” показват в още три града, извън столицата


Фестивалът „Късо съединение” продължава до 23-ти август в София, като след това ще има прожекции и в Бургас, Стара Загора и Варна, а надяваме се и в други градове. Ние сме отворени за предложения и стига да има възможност бихме показали филмите на колкото се може повече места.
С всяка година той събира все повече публика. Тази година за прожекцията на българските късометражни филми, с която се откри фестивала в Дома на киното опашката за билети излезе извън пределите на киното. Локациите, на които се прожектират програмите също са повече тази година – Дом на киното, Евро синема, Институт Сервантес, Американския център, както и две алтернативни пространства – Dada Cultural Bar и + това.
Акцентите са:
Две програми с български късометражни филми. Първоначалната идея беше за една програма, но получихме много филми и решихме да спретнем две, информират организаторите. „Истерия” - един изключително интересен британски проект, заснет с мобилен телефон и отрупан със звездни имена – Джуди Денч, Джуд Лоу, Стийв Бушеми, Даян Уийст, Джон Легуизамо… За любителите на британския хумор е свежарският „Сексът в случки”, в който няколко симпатични лондонски двойки споделят своите любовни преживявания. За тези, които обичат по-сериозните филми, препоръчват „Срещу забравата”.
Актриси като Катрин Деньов, Еманюел Беар, Изабел Юпер и още много застават пред камерите на Жан-Люк Годар, Ален Рене, Бертран Таверние... много още известни автори, които приемат да се включат в проекта и да придадат визия на 30 писма, изпратени до различни политически лидери по света.
Режисьорите се отправят към някои от най-горещите точки на света като Етиопия, Сирия, Израел, Перу, Индия, Либия, Судан и Малави, и представят едно малко известно лице на тези страни, което в повечето случаи остава скрито от погледа на туриста. И накрая да не забравяме хърватския еротичен омнибус „Хептамерон”, който представя един съвременен прочит на „Декамерон”.
В проекта „За 42 секунди” големи имена като Дейвид Линч, Майк Фигис, Абел Ферара, Гаспар Ное, Сергей Бодров визуализират своите сънища. Програмата е съставена от 42 късометражни филма с дължина 42 секунди. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар