20.08.2012 г.

Седем отличия и Голяма награда за аниматори са приготвили във Варна


Миналата година, след 22-годишно прекъсване, благодарение на неуморния Анри Кулев, емблематичният за Варна през 80-те години на 20-ти век форум отново получи шанс за живот.
Стотици автори са изпратили филми за участие. Във Варна ще бъде показано най-доброто, подбрано от селекционната комисия - продуценти, автори и режисьори от Франция, Полша, Русия, Финландия и България.
Избраните 360 филма ще се състезават за Голямата награда и за още седем отличия - за най-добър късометражен и пълнометражен филм, за най-добър телевизионен сериал, детски и студентски филм. Ще има също приз на името на великия Доньо Донев за най-смешна анимация и награда на Община Варна.
За почетен президент на варненския фест е поканена Сайоко Киношита - директор на Международния анимационен фестивал в Хирошима.
Освен силен конкурс, организаторите обещават и интересна извънконкурсна програма. Със специална прожекция ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на Джон Халас - един от най-изтъкнатите световни представители на анимационния филм.
Публиката ще се срещне с творчеството на двама от големите майстори на българската анимация - Тодор Динов и Пенчо Богданов. Във Варна ще може да се види най-доброто от полското рисувано кино и най-нашумелите през последните две години заглавия от дългометражната анимация.
Не са забравени студентите и най-малките зрители. Единбургският колеж по изкуствата ще направи майсторски клас, а децата ще надникнат в тайните на рисуваното кино в специалната работилница на аниматорите Жан-Люк Слок от Белгия и Карин Миралес от Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар