24.08.2012 г.

Пръст от гроба на хан Кубрат дарява проф. Овчаров на казанлъчени


Урна с пръст от гроба на хан Кубрат подалрява на казанлъшкия музей „Искра” изследователят на Перперикон проф. Николай Овчаров.
 „Пръста взехме преди броени дни по време на българския събор в Украйна край село Малая Першчепина, съвсем логично е частици от нея да бъдат положени в Долината на тракийските царе!”, коментира археологът, който изнесе основен доклад за хана на Велика Блгария.Церемонията по връчването на урната е днес преди началото на кръгла маса , организирана от местния музей „Искра” по темата.
 Проблеми и изследвания на тракийската култура. Музейна мрежа – музеоложки проблеми.” Проявата е свързана с 20-та годишнина началото на археологическата експедиция ТЕМП с ръководител покойния вече д-р Георги Китов.
 Доклад за проучванията на ТЕМП ще изнесе Диана Димитрова. Очаква се да присъстват проф. Иван Маразов, изследователката на Севтополис доц. Мария Чичикова, изследовател на Севтополис, синът й доц. Камен Димитров от Института по Балканистика, доц. Георги Нихризов и още много други известни имена. Домакините ще представят данни от проучванията на некропола в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар