13.08.2012 г.

Олимпийците ни се връщат от най-тъжната за българите Олимпиада


Лондон предаде щафетата на Рио де Жанейро за следващата Олимпиада. България раздели 63-ото място в класирането по медали на ХХХ олимпийски игри в Лондон с още 5 страни. С 1 сребърен и 1 бронзов медал завършиха още Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван. Това е най-слабото представяне на България след олимпиадата   през 1952 г. в Хелзинки, където българските спортисти спечелиха само един медал, бронзов, но той бе първият олимпийски медал за България. Първият медалист бе боксьорът Борис Георгиев в категория до 75 килограма.
Повечето комшии от Балканите също ни изпревариха в постиженията си на игрите.
Общо 85 от участващите 204 нации успяха да завоюват поне едно отличие в Лондон. На първо място в неофициалното отборно класиране по медали на олимпиадата в Лондон са спортистите на САЩ с 46 златни, 29 сребърни и 29 бронзови медала. Следват ги Китай с 38 златни медала, 27 сребърни, е 22 бронзови, Великобритания - 29 златни, 17 сребърни и 19 бронзови, и Русия - с 24 златни, 25 сребърни и 33 бронзови медала.
Станка Златева носеше българския флаг, като най-успешно представилата се българска състезателка на летните игри. Тя спечели единствения сребърен медал - от олимпийския турнир по борба, показва кратката ни равносметка.
С бронзово отличие остана боксьорът Тервел Пулев. Волейболистите от националния отбор се класираха четвърти.
Тъжни мисли навяват постиженията на българските спортисти, които са отражение на случващото се в родните клубове. Скандали, оправдания, обвинения към федерации…Ужасно бе и самото отразяване от телевизията-майка БНТ. Коментаторите бяха жалки и безпардонни. Не може да попиташ Станка Златева защо е получила сребърен медал и да я разплачеш след награждаването. Не може диктора да не знае името на отборите участници, а да си говори на неговия език Италие, Германие, Бразилие и даже на собствената си страна – Българие!!! Не може премиерът да прескача и да си прави пиар с олимпийците и да твърди, че строителството на спортни съоръжения тук-там ще направи спортистите ни успешни. Не може в началото на мача да говориш глупости, че италианците били разбити от Бразилия, пък ние сме играли достойно с руснаците и как ще бием, а после да мрънкаш, че съперниците били по-слаби. Не може на големи спортни състезания да разчиташ на натурализирани спортисти, а да съсипваш с години детско-юношеските и аматьорски отбори. Нищо чудно, че най-добрите ни спортисти гледат навън и да минават под чужд флаг…Тъжна, тъжна олимпиада, хубаво е, че свърши! Нищо чудно, че и медалистите ни плачат, обаче властта, която трябва да вземе мерки смята представянето им за успешно, в условието на криза!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар