13.08.2012 г.

„Скулптора” е нов роман от Крис Катър в родните книжарници


Прокурор Дерек Никълсън е брутално убит в леглото си. Престъплението изглежда безсмислено – мъжът е бил неизлечимо болен и са му оставали едва няколко седмици живот. Но не това изненадва детектив Робърт Хънтър, който е свикнал да поема разследването на най-тежките престъпления в Лос Анджелис. 
„Визитната картичка”, оставена от престъпника на полицията, е не по-малко стряскаща и  тревожна. За Хънтър няма никакво съмнение, че убиецът се опитва да комуникира с разследващите, но методът му е различен от всичко, което той някога е виждал.
Какво би могло да бъде скритото послание?
Точно когато Хънтър и неговият партньор Гарсия смятат, че са попаднали на следа, е открито още едно тяло. И още една „картичка”. Между двете жертви няма явна връзка и случаят навлиза в задънена улица. А Хънтър бърза да разшифрова посланието... преди Скулптора да постави последните щрихи на своя шедьовър.
В най-новия си роман Крис Картър отново среща читателите със специалиста по психология на криминалното поведение и един от най-добрите детективи в лосанджелиската полиция – Робърт Хънтър. Той остава сирак на седемгодишна възраст. Изключително интелигентен, Хънтър успява да защити докторантура по анализ на криминалното поведение, когато е едва на двайсет и три години. По-късно ФБР използва докторската му работа като учебник. Робърт страда от безсъние и е страстен любител на малцовото шотландско уиски. Предпочел работата в полицията пред кариерата във ФБР, Хънтър разследва само серийни, изключително жестоки убийства, които изискват експертно мнение. Но най-любопитното е, че в образа на главния персонаж могат да бъдат открити доста черти от характера на самия автор.
Крис Картър остава верен на динамичния си характерен стил и залага на печелившата формула – скоростно темпо на разказа и напълно неочаквана развръзка. Авторът умело съчетава в едно динамиката на Майкъл Конъли и гениалния престъпник, излязъл сякаш от роман на Джефри Дивър. „Скулптора” наистина е роман, в който страниците летят с шеметната скорост на филм!
За достоверността и автентичността на сюжетите и персонажите си, Картър черпи от личния си професионален опит като криминален психолог. Затова никак не е случайно, че романите му успяват да изкушат нови фенове и да предизвикат интерес сред верните почитатели на иначе пренаселения криминален жанр.
Картър е автор на три книги – „Хамелеонът се завръща”, „Екзекуторът” и „Хищникът”, издадени и в България. Още с публикуването на дебютния си роман, писателят заема първо място в класациите за най-продавани книги във Великобритания, САЩ, Германия, Русия и Италия. Романите му са преведени на над 15 езика.

За автора:
Крис Картър е от италиански произход, но е роден в Бразилия. Завършил е психология със специализация по криминално поведение в САЩ. Крис е работил като криминален психолог към полицията. Работата му се състояла в разпити и изучаване на престъпници, сред които масови и серийни убийци с доживотни присъди. Впоследствие Крис се отдава на рок музиката и на писателската кариера. За романите си той използва опита и знанията си от работата с престъпници. В момента живее в Лондон. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар