21.08.2012 г.

60 мечки дебнат хора и животни в Централен Балкан


Около 60 са свободно живеещите в рамките на парка кафяви мечки, десетки са инцидентите с пострадали заради нападенията им домашни животни през последните десетина години.
За последно м.г. се е налагало от МОСВ да изплащат обезщетения на стопани от Карлово за разкъсани от мечка техни животни, съобщиха от НП „Централен Балкан“ по повод случка от края на миналата седмица, при която раздразнен мечок подгони заблудил се турист в рамките на парка. Мъжът попаднал в лапите на ядосаното животно след като буквално се сблъскал с него по пътека, водеща към близка хижа над Габрово. За негов късмет срещата с представителя на защитения животински вид завършила с повърхностни одрасквания и уплаха.
 По думите на шефа на отдел „Биоразнообразие и туризъм“ в парка Антон Станчев туристът паднал ничком пред изправилото се на задни лапи животно и направил опит да прикрие главата си с ръке. Ядосаният мецан пробвал да обърне човека по гръб, като при това успял да раздере темето му с ноктите си, но видимо неудоволетворен след минути се отеглил от местопроизшествието.
 „Туристът е доста стреснат и настойчиво помоли да не съобщаваме името и възрастта му, от съображения за сигурност пък на животните, които са от вид, пазен по закона отказваме да посочим край коя хижа е станало това. Да, има такъв инцидент, слава богу не говорим за мечка – стръвница, няма разкъсвания по тялото на човека, той си е жив и почти здрав...“, настоя екологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар