20.08.2012 г.

60 филма на тазгодишния фест „Любовта е лудост”


Варна отново става филмова столица. От 31 август до 6 септември е двадесетият Международен фестивал "Любовта е лудост".
"Любовта е лудост" (loveisfolly.ida.bg) се зароди във Фестивалния и конгресен център в зората на демократичните промени, когато по различни, главно финансови причини, един след друг от културния календар отпаднаха Международният фестивал за червенокръстки и здравни филми, Световният фестивал на анимационния филм и дори за няколко години и Фестивалът на българския игрален филм "Златната роза".
Днес инициаторите казват, че  "тъй като в обществото ни властваха разделение и омраза, решихме да го посветим на любовта, а за мото избрахме името на първия запазен български игрален филм - комедията на Васил Гендов "Любовта е лудост".
Тази година ще бъдат представени
над 60 филма от 24 страни, 12 от тях - в конкурсната програма
Председател на петчленното международно жури е проф. Станислав Семерджиев, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища, председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи.
Българският филм в конкурса е "Под дъгата" на режисьора Илия Костов с участието на Роберт Янакиев, Николай Сотиров, Лилия Маравиля, Васил Банов.
На официалното откриването ще е първата прожекция пред зрители на току що завършения български игрален филм на режисьора Петър Попзлатев "Аз съм ти" - по недовършения "Роман без заглавие" на Димитър Димов (1909-1966) и "Адриана" - романа продължение, написан от дъщеря му Теодора Димова.
В централните роли са актрисата Жанет Спасова, която от над 20 години живее и работи в Берлин, Ирмена Чичикова и Захари Бахаров. Участват и Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Пенко Господинов, Михаил Билалов, Деян Донков.
Специални прожекции са предвидени за  90-годишнината на сценариста Анжел Вагенщайн, 80-годишнината на актрисата Гинка Станчева, 80-годишнината на режисьора Андрей Тарковски, за която от Москва ще пристигне известната актриса и режисьорка Наталия Бондарчук, изпълняваща главната роля в "Соларис", 75-годишнината на режисьора Андрей Кончаловски, на непознатото кино на Изтока - с две отделни програми: Иран и Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар