17.08.2012 г.

Делото за Ески джамия влиза в пловдивския апелативен съд


Жалба относно прекратяването на делото за собствеността на Ески джамия е внесена от районното мюфтийство в Хасково, предстои състав на пловдивския апелативен съд да се произнесе, съобщи съдия Пламен Златев. Той припомни, че в началото на т.т. по искане на хасковския мюфтия е било образувано дело, чийто докладчик е бил той. То обаче е прекратено след като в законния срок ищецът не е представил поисканите оригинални документи, включително и решение на мирови съдия от Харманли от 1912 година. Това е бил документът, който според ищеца доказва, че сградата е собственост на мюсюлманската общност.
 Паметникът на културата Ески джамия е публична държавна собственост, има издаден акт за това, той е под №6154 от 13 януари 2009 година, категоричен е зам. областният управител на Стара Загора Димитър Драчев.
 Той и колегите му от администрацията са искрено учудени от твърденията на зам. главния мюфтия Ведат Ахмед пред вестник „Преса” от 15 август, според които джамията била собственост на главното мюфтийство. Някогашният храм е обявен за паметник на културата от национално значение през 1927 година, за реставрацията и превръщането му в музей на религиите бяха изразходвани над 2,4 млн лв. Официално лентата бе прерязана през октомври м.г. от премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов.
 В момента е в ход процедура за прехвърляне собствеността на паметника на община Стара Загора, джамията функционира като Музей на религиите.Наред с постоянната експозиция в сградата е подредена в момента изложба, разказваща за методите на реставрация в Италия , която е съвместна инициатива между община Стара Загора и Италианският културен институт у нас, коментираха специалистите от регионалния музей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар