17.08.2012 г.

Нашите „пусита” пак „украсиха” Паметника на Съветската армия


Паметникът на Съветската армия в центъра на София осъмна тази сутрин с нова украса -скулптурите на съветските войници посрещнаха слънцето с цветни качулки по главите.
В 8:30 ч. качулките вече бяха махнати от паметника.
Разноцветните качулки са един от аксесоарите на момичетата от руската пънк група "Пуси райът" (това преведено от английски се превежда – бунта на пичките, даже спестявам малко от буквалния превод, б.а.), които протестираха в храм а "Христос Спасител" в  Москва срещу президента Путин и обвързаността на църквата с държавата.
В пънк молитвата си към Богородица преди няколко месеца момичетата я помолиха да освободи Русия от Путин.
Очаква се днес да бъде произнесена присъдата срещу тях. Прокуратурата вече поиска ефективни присъди за младите жени.
В тяхна защита се изказаха музиканти от цял свят и ние не оставаме по-назад.
В съобщение, разпространено рано сутринта, хората, украсили паметника на армията в центъра на София, казват, че протестния акт е в подкрепа на Мария, Надежда и Катерина от пънк групата.
"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно!
Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право.
Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре да тероризира своите граждани", се казва в съобщението.
"Всички сме Пуси Райът!", завършват протестиращите.
Нима това е целта на демокрацията – всички да станат „пусита”. Интересно е, че нашите борци за свободата и във всичките и форми леко и безнаказано протестират, когато са сигурни, че няма да има лични последствия за тях. Путин, макар и могъщ е в Русия. Защо рускините-пънкарки обаче избраха един от най-големите, централни православни храмове в Русия – същият, който комунистите взривили и който бе отново издигнат след разпадането на СССР. Нима не можеха да направят протеста си в най-голямата тамошна синагога или да речем в централната джамия в Грозни? Какво ще бъде отношението към наши пънкари, ако изпеят „молитва срещу Бойко”, пази Боже, в „Александър Невски”? Руснаците обаче не съдят „пуситата” за това, че пеят срещу Путин, а че са осквернили православен храм с действията си. Мадамите ще бъдат осъдени, защото в Русия държат на вярата на мнозинството от гражданите, както и на малцинствата. При нас не е така.
Тук имаме виртуални спорове, излезли от нищото, и просветният министър Игнатов уверява, че правителството е патриотично и че няма да маха Левски и Ботев от учебниците. Президентът Плевненлиев обаче дава обратен пример, в тон с политкоректността. На тържествата при Шипка, той направи всичко по силите си за да не спомене Русия, както и Турция и думата поробители. Всички патриоти ли трябва да се равняват по него? Комисията по дискриминация пък разбуни духовете с изследване, че в учебната програма имало дискриминационни практики! Защото класиците Каравелов, Вазов, Захари Стоянов и Ботев пишат не както модерното време го изисква. Дядо Либен обича Русия и руснаците. За ингилизите казва, че са неми като немците и получифути и даже пълни чифути. Дядо Вазов пък написал, че като Русия няма друга на света…Ботев – че турчин вилней над бащино огнище… За приказката „Манго и рибаря” пък какво да кажем? Цигани вече няма, не се връзва с процесите на интеграцията на ромите! Обикновените хора обаче не мислят политкоректно. Всичко това е обобщено от неизвестния автор на следния стих:    

НОВИТЕ ЕНИЧАРИ
Новите еничари не носят чалми.
Не въртят ятагани, а виртуални гумички.
Вяра и род забравили, срещу пари
трият неудобните исторически думички ...

Това обаче не вълнува „управляващите-патриоти”, демократично е да се бориш за свободата на „пуситата”, а е и по-лесно. Защото така се отклонява общественото внимание от действително важните обществени проблеми, по които наистина повечето премълчават, като… пусита, ама истински!

Няма коментари:

Публикуване на коментар