15.08.2012 г.

Минната камара се събира в Раднево за професионалния празник на миньорите


Мини Марица-изток ЕАД ще бъде домакин на националното честване на професионалния празник на миньора на 18 август. За пръв път ежегодното тържествено събрание, организирано от Българската минно-геоложка камара, се провежда извън столицата. Поводът е 60-годишнината на дружеството, разработващо най-голямото находище за открит въгледобив в България.
За събитието са поканени представители на държавни, областни и общински институции, университети, бивши изпълнителни директори на дружеството и управители и заместник-директори на трите рудника, съобщиха от пресцентъра.
В 10,30 часа Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи молебен за здраве в двора на храм Св. Иван Рилски – Раднево. В 11,10 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред архитектурния комплекс Св. Иван Рилски. След това официалните лица ще посетят рудник Трояново - 1. В 13,00 часа в Общински център за култура „Н. Воденичаров” започва тържествено събрание на БМГК и церемония по награждаване в различните категории.
Редица мероприятия съпътстват честването на шестте десетилетия работа на държавните мини. На 3 март, по повод първата копка на рудник Трояново - 1 и национален празник на Република България, въгледобивната компания осигури тематичен подарък на всички 1 700 ученици от училищата в община Раднево. Децата получиха издания на едно от най-значимите произведения на българската литература, историческия роман Време разделно на Антон Дончев. В края на месец март бяха засадени 60 аризонски кипариса край 33 метровия паметник на св. Иван Рилски в Раднево. На 27 април, в  Деня на отворените врати, за пръв път беше осигурена възможност на ученици от четири професионални гимназии от три области, да проследят пътя на лигнитните въглища от тяхното добиване до производството на електроенергия. В края на същия месец бяха осигурени редки дървесни видове, храсти и цветя за озеленяването на парк Тракия в Стара Загора. Кампанията Бъди грамотен, която също бе част от юбилейната програма, предизвика огромен интерес сред жителите на Раднево и Стара Загора. Двата вътрешнофирмени турнира по футбол, проведени в рудник Трояново - 1 и Трояново-север, донесоха много приятни емоции на колектива на дружеството. На 20 юли, само осемнадесет дни след направената първа копка, беше открита в Стара Загора и най-голямата площадка за фитнес на открито на Балканския полуостров на стойност 83 000 лв. Тя отговаря на всички европейски изисквания за уреди и настилка.
Денят на миньора официално се отбелязва от 1996 г. На 8 август същата година с Решение 834 Министерският съвет обявява деня на църковния празник Успение на Свети Йоан Рилски за професионален празник на миньорите. Светецът се смята за техен покровител. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар