14.08.2012 г.

ЕВН изкупува ток от ВЕИ с мощност 552 MW


По данни на EVN България, произведената за месец юли 2012 г. електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Югоизточна България е 84 103 MWh (мегаватчаса) на стойност 40,5 милиона лева. Общо инсталираните мощности на територията на дружеството са 552 MW. Заради общественозначимата тема за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), EVN България продължава да информира за актуалното състояние на инсталираните мощности от ВЕИ и тяхното производство в Югоизточна България.
Тези мощности имат и пряко влияние върху разходите на компанията за задължително изкупуване на зелената енергия.
Делът на енергията от фотоволтаични централи е 86,5% от производството и 95,2% от разходите. На енергията от малки водни централи се пада 10,3 % от производството и 3,5% от разходите, а остатъкът се дължи на енергията от вятър. При сравнение с месец юни 2012 г. данните за юли 2012 г. сочат увеличаване на производството с 37%, а на разходите с - 56%.
Предвид запазване на благоприятните атмосферни условия за производството на електроенергия от ВЕИ през следващия месец EVN България очаква запазване на тенденцията за увеличаване на производството и респективно на разходите за закупуване на зелена енергия, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар