3.08.2012 г.

Започва 15-то издание на джазфестивала в Банско

Юбилейно 15-о издание на джазфестивала в Банско ще се състои в рамките на цели 9 дни - между 3 и 13 август.
Предфестивалната вечер ще бъде открита в хотел "Флоримонт", който може да се похвали с чисто нова зала за 600 човека. Специален гост ще бъде Йълдъз Ибрахимова, която ще гостува в Банско за трети път. Изявата й в залата на хотела, за разлика от фестивала, ще бъде платена, но почитателите на примата ще могат да я видят и на официалната сцена.
Много нови, а и добре познати имена, ще се представят пред българските меломани на форума тази година.
Изключително приятна изненада е участието на австрийската група Мери Попинс  и британците от Мънго Джери блус бент. Обичани от родната публика, австралийците използват балкански ритми, кабаретно звучене от 50-те, джаз, хип-хоп, ърбън реге.... Който не е успял да ги види по време на турнето им през 2009 у нас, не трябва да изпуска магнетичното им сценично присъствие.
Почитателите на суинг и джайз звученето със сигурност ще останат доволни. Както винаги, организаторите са в крак с тенденциите по света и залагат част от програмата си на стилoвете, които не те оставят просто да седиш и да слушаш. Невероятният успех на Джайв Ейсес, които вдигнаха цяло Банско на крак миналата година и превърнаха  площада в своеобразен дансинг на истински суинг маниаци, вдъхновява Мик Дойл от Doyl Band, който пръсъства на знаменитото изпълнение, да напише песен – "Bansko Lovers Twist". Тази година, той се връща в Банско, но този път на сцената, където ще можем да чуем посветената на Банско песен.
Суинг линията ще се поддържа и от гърците Speakeasies Swing Band, JazzСonnection от Холандия, IKS Big Band и Ейт Уил Драйв (Eight Wild Drive) от Германия.
Голям интерес за любителите на бразилската музика ще бъдe Алешандре Куня бенд, който ще загреe публиката със своя фюжън.
Освен музикалните светила, е хубаво и да споменем малко полезна информация:
-  фестивалът отново е безплатен за всички желаещи, но тези, които искат да са на първите редове и да могат да седят на ограниченото количество пейки пред сцената на градския площад, могат да направят това само ако престоят им е в един от хотелите на фестивала (може да видите подробна информация на сайта на феста). Миналата година имаше възможност да си закупите това право на място по време на фестивалните вечери. Дали така ще бъде и сега, ще стане ясно тепърва.
-    При дъждовно време, концертите ще се състоят в читалище "Никола Вапцаров" и входът ще бъде само с билети.
-    Всяка вечер след официалната програма, почитателите на нощния джаз ще могат да се насладят на джем сешъните, които ще се случват в хотелите на фестивала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар