7.08.2012 г.

Държавата удря рамо на щедрите работодатели

Държавата ще възнаграждава щедрите работодатели с изграждането на нови пътища, става ясно от проектозакона за насърчаване на инвестициите. Идеята е шефовете, които дават по-високи заплати от средните в страната за съответната икономическа дейност, да могат да кандидатстват за издаване на сертификат клас А. В момента те могат да се ползват от 3 облаги - възможност да купят държавна или общинска земя без търг, изграждане на път до завода или предприятието или обучение на персонала.
"В момента всичко това е възможно само за вложения в изграждането на заводи или предприятия, т.е. в дълготрайни материални активи", обясни шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов. По думите му непризнаването на високите заплати за инвестиция е проблем, защото фирми като IBM или HP например не могат да ползват облекченията, предвидени за топ инвеститорите, а в същото време имат много служители. "Някои фирми плащат милиони за заплати всеки месец, така че това е инвестиция като всяка друга", каза още Стефанов.
Именно аутсорсингът се радва на най-голям интерес през последните няколко години. "В период на криза е много трудно дори на най-големите фирми да намерят няколко милиона, за да построят един завод, при положение че не е ясно как ще се развива световната икономика догодина. А при аутсорсинга е възможно да се стартира офис с неколкостотин служители, без да се дават милиони за строителство, за машини", заяви още той.
Предвидено е още държавата да поема част от осигуровките на инвеститорите, като на този "гръб" ще могат да се облегнат фирмите, разкрили определен брой работни места, високотехнологичните компании или тези от районите с висока безработица. Темата за осигуровките се лансира от дъжд на вятър, но за първи път е разписана в проектозакона, въпреки че бизнесът не гледа с добро око на нея, тъй като това би довело до нелоялна конкуренция. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар