22.08.2012 г.

Как малтийците Емануел и Илона Пейс избраха да живеят в българско село

Семейство Пейс (вдясно) с комшийката Вълка и верния Тоби

От две години, целенасочено и упорито Емануел и Илона Пейс изграждат своя дом в Ковач, което противно на очакванията ми е в полето, а не в Балкана. Всички в селото харесват работливите малтийци. Пръв тук идва Емануел, който от свой приятел научава, че в България е много хубаво и може да се купи къща само за 5000 евро, колкото не струва и един гараж в Малта. Сънародникът му хвали много и родната природа и въпреки първоначалния му скептицизъм, оказва се, че всичко което казва неговия сънародник е вярно!
„Свързах се по интернет с агенции за недвижими имоти, хареса ми този в Ковач и така пристигнах  тук”, разказва Емануел. На островната страна е горещо през цялата година, всичко е в скали и бетон и цените на повечето стоки и услуги са много по-високи от българските. Това е основния мотив за г-н Пейс да емигрира в България. Той говори няколко езика – малтийски, английски, италиански, малко арабски, а вече и български. Признава си, че българският му е най-сложен. Илона също трудно говори, но това не им пречи ежедневно да имат често гости от махалата.
„Системата тук е съвсем различна, това го разбрах още щом дойдох за пръв път. Когато кимнем отрицателно с глава, тук значи да, и обратното. Но тук има страхотна природа – дори около една обикновена къща кипи от живот – летят птички, в близост до селото съм виждал зайци, лисици…В Малта да видиш заек навън, без да е в клетка – това е събитие”, споделя Емануел. „Средиземно море, не ми липсва – много е солено, от него излизаш бял. Тук водата е много по-хубава и чиста. На острова, хората за всичко викат майстор и плащат много пари. Аз обаче се справям почти с всичко по къщата в Ковач. Зидам, шпакловам, боядисвам, нямам планове кога ще завърша работата си, важното е да стане както съм замислил”, допълва разказа си той.
За разлика от родината му, у нас през зимата не може да се извършва външно строителство – например, да се лее бетон, поради ниските температури. Затова Емануел сега работи външно строителство, а през студените месеци вътре в помещенията. Малтиецът се е обзавел цяла работилница, като е пренесъл в българския си дом всички инструменти от своята страна. Емануел е бил водопроводчик. Той не смята, че на хората им е необходим лукс, важното е да си направят най-добрите за тях условия за живот.
Затова той и съпругата му са много добре приети от своите съседи, от които са научили и много нови, „чисто” български неща. Така градината им съперничи и дори превъзхожда много от градините на жителите на Ковач. За нея основно се грижи Илона. Безценни съвети по градинарство им дава Вълка Йорданова. Малтийците вече правят и домашни консерви. „Имаме над 200 домата”, хвали се г-жа Пейс, които са неразделна съставка от традиционните за малтийската кухня спагети. Поради малката площ на острова да имаш цветна или зеленчукова градина там е лукс. „Трябва да си поне милионер”, категоричен е Емануел. Тук се иска мерак и здрава работа, нещо от което малтийците не се плашат. Илона не прекъсва работа и в късните часове, когато прави ръчно изработени кукли и кашпи за цветя или за великденските яйца. „Куклите са за декорация, не си играя с тях”, усмихва се Илона.
Другата страст на фамилията са кучетата. Те са две –  Джена и Тоби, също пристигнали от чужбина. Засега не са ползвани за лов, въпреки че малтиецът има и такива планове. Емануел е и голям любител на моторите, 1500-кубикова Хонда стои в работилницата, винаги в готовност. Въпреки че най-близкото малтийско семейство живее в Габровския балкан и нямат много контакти със свои сънародници, семейство Пейн не страда от носталгия. „Българите имате само един малък проблем”, казва Емануел. Не разбирате в каква хубава страна живеете…” Вярно е, но и българите, които могат да имат техните доходи също не биха емигрирали, макар че кой знае? Не всеки се задоволява с това, което има. При нас семейните планове рядко са съобразени със социалното положение, няма такава нагласа…   
Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар