10.08.2012 г.

Олимпизми-бойковизми


Представянето на българските спортисти на олимпиадата в Лондон ще е най-слабото от много години, но всичко за премиерът Бойко Борисов е цветя и рози, липса на шанс и късмет и смях в залата. А по-горната извадка не се нуждае от друг коментар освен този, че по начин на изказа не отстъпва с нищо от фразеологията на Живков.
Да не говорим, че е извън всякакви дипломатически етикети и правила. Да не забравяме все пак, че Борисов освен премиер е и спортен човек и човек от народа. Само с гол PR и привилегировано отношение към определени спортове обаче не става. Въпреки, че реално погледнато ние, след сребърния медал на Станка Златева, медалът с неизвестен цвят на Тервел Пулев и шансове за още някой друг приз, да сме на нивото на комшиите от Сърбия и Турция и доближавайки се до балканските отличници Румъния и Харватия.

Ето представителна извадка от премиерските изказвания в Лондон:

***
"Къде е Тервел? А, тук си - брат ти обаждал ли се е?", пита той

"Постоянно говорим", отвръща медалистът в бокса.

"А тоя, дет` го би, беше добър. Браво... Брат ти ти завижда, а? Кога играеш ти, на 10-и ли? Да ти падне на едно десно... Нещо няма нокаути тука, ръкавиците нещо са по-меки. Ей, на Таков (треньорът Михаил Таков) специални поздрави. С Таков тренирахме навремето заедно, много е спокоен.”

***
За Ивет Лалова: "Невероятни резултати направи. Две бели бяхте само. Като ги гледам - как ще ги надбягаш, онези. Такава им е природата"

***
"Дейвид е бивш тенисист и ме закача да направим едно каре с Анди Мъри и Джокович. Джокович му е идол и Дейвид казва, като ми видя снимката с него: "Ама ти познаваш тоя човек. Той е моят човек." Толкова му се възхищава. ... Джокович, като беше при мен, ми казва: "Няма проблем, ракия много обичам." Обаче имаше наредени редбули и той вика: "Такова не пипам, щото две ако изпия, и веднага давам положителна допинг проба. Иначе ракията я пия като тебе."

***
"Христо Ботев" (залата) я даваме на федерацията по волейбол да я управляват - хвърля новината той. - Данчо (Лазаров), да организираме нещо в Пловдив в новата зала? Тя ще е готова скоро, зимата, като я натиснем."

***
За всестранното строителство на спортни бази: "Първата зала, която спасихме, бешеТриадица", като бях кмет. Дадохме 4 милиона лева за нея. Ще вкараме "Фестивална" в новия бюджет - обещал съм на Стефка, макар че е много лоша функционално за оправяне. Сега ще имаме в Пловдив за 10 000, в Русе за 6000. В Ямбол ще вкараме 3 милиона лева в новия бюджет. Миналата седмица дадохме на Гоце Делчев да си оправят стадиона, да могат да си играят мачовете там. Също и във Велико Търново на "Етър"... И при това е криза. А когато имаше милиарди излишъци, що не ги питате къде са?"

***
За волейболистите: "Няма да се предаваме. Вече сте в Рим, остава само папата да помаха малко."

***
За колектива: "Както казва Любо Ганев, секс само по време на мач не може. Иначе е полезен, нали Любо - обръща се той към гиганта и продължава. - Требва да има колектив. Пената, като станал треньор на ЦСКА, и искал да направи колектив. Казал им: "Като начало искам някой, като вкара гол, другите да не му се сърдят. Не да го прегръщат, да не му се сърдят."

***
За борците: "Това е спорт, всичко става в спорта. Те и поляците мислеха, че ще ни бият на волейбол, да не мислите, че им е кеф. С Доналд (полският премиер Туск), като се видяхме в Дубровник, ми казва: "Ще ставаме олимпийски шампиони"! Чакайте малко..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар