19.02.2014 г.

Два знака ще се ползват за вота – „Х” и „V”

Народните представители приеха на изборите да гласуваме с два знака в хартиената бюлетина - „X" и „V". Червеният депутат Мая Манолова поиска да се въведат и двата знака за гласуване, за да се даде по-добра възможност на избирателя да упражни правото си на глас.
От ГЕРБ заподозряха контролиран вот на определени групи избиратели.
Идеята на промените е да се улеснят гражданите при гласуването, обясни Мая Манолова от БСП: „На последните избори броят на недействителните бюлетини беше над 400 000. Една от причините за недействителните бюлетини бе заради начина, по който е поставен знакът „Х". В крайна сметка разумът на закона е избирателят да постави вота си по начин, по който еднозначно да може да бъде определена неговата воля. Една голяма част от бюлетините бяха обявени за недействителни, тъй като по инерция гласоподаватели са гласували с чавка - със знака „V". Идеята не е да затрудняваме хората, не да правим насила техния вот недействителен, а да им създадем максимални облекчения свободно да упражнят правото си на глас".
От опозицията заподозряха опит за контролиране на вота. Ето аргументите на Александър Ненков от ГЕРБ: „Всичките аргументи, които току-що казахте, могат да важат за всеки един знак - било то „Х", човка, пате, сърце или каквото и да било друго. Винаги може да има злоупотреби с това дали е излязло от квадратчето, дали не е излязло. В някои населени места именно чрез точно определен знак така лесно може да се контролира вотът".
Депутатите гласуваха още да можем да гласуваме машинно на евровота. То ще е експериментално и данните няма да се включат в резултатите.
Според решението ЦИК ще определя техническите изисквания към апарата. Системата трябва да гарантира тайната на вота и свободното изразяване на волята на избирателите, да има лесен за управление софтуер и да не изисква специални умения за гласуването. На предстоящите евроизбори ще има машинно гласуване в до 100 секции в страната.
Парламентът одобри и гласуването с интегрална бюлетина, както и предложението на управляващите бюлетините да бъдат номерирани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар