21.02.2014 г.

Бизнесменът Шоселов показва колекцията си в музея

Частен старозагорски колекционер показа за първи път пред публика уникални артефакти от времето на траките, съобщи СТАНДАРТ. Експозицията, която е само една десета от неговата колекция, бе открита в една от залите на регионалния исторически музей и ще остане открита до края на март.
Бях решил да запазя своята анонимност още, но нямам какво да крия. Регистрирал съм своята колекция в музея още от 2005 година и чакам с нетърпение да я опишат и оценят, заяви старозагорският предприемач Стефан Шоселов. От 18 години той има собствена фирма в Германия и голяма част от експонатите са купувани от панаири и аукциони в Мюнхен и други германски градове, както и от интернет аукцион.
Най-ценният експонат е 4-колонен червено-фиден кратер, който е и емблема на изложбата. Според ценителите на тракийското изкуство в света са познати не повече от 3-4 подобни ритуални керамични съда за вино и вода.
Впечатляват и изящните сребърни апликации в памет на тракийската богиня Кибела. „Само те ми струват около 11 000 евро“, посочи Шоселов. Колекцията има и рядко срещани сребърни и бронзови накити, както и тракийски оръжия.

„Благодарение на този тракийски меч – ромфея, който е дълъг между 1,30-1,60 метра, римляните не са могли да завладеят нашите земи близо 100 години“, посочи гордо бизнесменът. Той не скри, както много свои колеги, тревогата си от подготвяния рестриктивен Закон за културното наследство. 5-10% от българите имат в домовете си някаква старина и според този закон те спокойно могат да попаднат под ударите му, набеляза най-голямата опасност колекционерът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар