14.02.2014 г.

Нова програма за часовете по история

Сериозно разместване на учебния материал по история в прогимназията и увеличаване на часовете за някои класове.
Това са основните промени, които предвиждат проектите на нови учебни програми по предмета, публикувани на сайта на МОН в рамките на известния проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", който вече предизвика скандал с програмите по литература, пише вестник "Сега".
Най-сериозната промяна започва още с първия клас от прогимназията. Петокласниците и шестокласниците да учат 68 часа годишно, а не 51, както е в момента, предвиждат проектите.
Друга новост е, че историята на Античния свят се връща в V клас, както беше преди години. Освен повечето часове, в шести клас има и друга съществена промяна - вместо история от XVIII до XXI век ще се учи родна история в периода VII - ХVII век, в който влиза и чувствителният за ДПС период на Османското робство.
Броят на часовете за седмокласниците остава без промяна - 51. Вместо праистория и античност обаче седмокласниците ще учат родна история от началото на Възраждането до Съвременната епоха (XVIII - началото на XXI в.). В VIII клас също се предлага драстично увеличаване на уроците по история - от 51 на 71 часа годишно.
След скандала с програмите по литература, съдбата на целия  проект остава неясна. Макар че предложенията за другите предмети са пуснати за обществено обсъждане, ръководството на МОН не е давало индикации дали смята да ги въведе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар