28.02.2014 г.

18-ия "София филм фест" започва на 6 март

Официалните дати на 18-ия "София филм фест" са от 6 до 16 март, но киноманите знаят, че този срок е крайно условен. И тази година най-големият кинофестивал в България ще предложи цял месец кино от различни държави, жанрове и епохи, но обединено от едно - не може да се види в обичайната програма на моловете, доминирана от холивудска ширпотреба. Разбира се, не всички (около 200) филми от амбициозната програма са шедьоври, но тези, които си струват за гледане, пак са повече, отколкото физическият и финансов ресурс на зрителя позволява.
Стартът е още тази вечер с "8 забранени филма от Чехословашката Нова вълна". Гост на откриващата прожекция в Дома на киното е словашкият режисьор Душан Ханак, който ще представи лично "322". Това е неговият дебют от 1969 г., спрян в Чехословакия веднага след заснемането му. Копие от филма е тайно представено на феста за млади режисьори в Манхайм-Хайделберг, където печели голямата награда. Успешно заобикаляйки цензурата, 10 години по-късно Ханак печели "Сребърна мечка" за най-добър режисьор в Берлин ("Аз обичам, ти обичаш", 1980 г.).
Сред най-именитите представители на чешката Нова вълна са Милош Форман, Иржи Менцел, Вера Хитилова, Иван Пасер и др. Менцел ще кацне в София за пореден път, за да представи на феста своя филм "Чучулиги на конец" (също спрян чак до 1990 г., а на режисьора е забранено да снима в продължение на 5 г.). След закъснялата си премиера през 1990-а филмът е отличен със "Златна мечка" на "Берлинале". У нас Менцел ще получи и титлата "Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ, а с него идва и най-новият му филм "Донжуановците". 8-те филма от Чехословашката програма ще бъдат прожектирани през идната седмица в Дома на киното, а входът за ученици, студенти и пенсионери е свободен.
В четвъртък, 6 март, в зала 1 на НДК е и официалното откриване с дългоочакваната българска премиера "Съдилището" - от режисьора на "Светът е голям" Стефан Командарев. Ден по-късно ще бъде прожектирана 1-ва част на "Нимфоманка", скандалният проект в две части на Ларс фон Триер, който ще има няколко прожекции на СФФ (включително среднощни), а впоследствие ще бъде разпространяван в избрани кина от "Арт фест". Той е съпътстван от пълна ретроспектива на творчеството на датския ас, която също започва от тази вечер с "Порейки вълните".
Сред гвоздеите на фестивала са "Великата красота" на Паоло Сорентино - носител на "Златен глобус", 4 Европейски филмови награди и фаворит за "Оскар" за чуждоезичен филм, "Сталинград" на Фьодор Бондарчук, "Мандела: дългият път към свободата", носителят на две награди от "Берлинале" и наградата на ЕП Lux "Краят на омагьосаният кръг", лауреатите на "Златна мечка" от Берлин "Позиция на дете" (Рум), на "Кристален глобус" от Карлови Вари "Голямата тетрадка" (Унг) и др. Повечето от тези филми имаме шанс да видим на голям екран само на фестивала.
Освен "Съдилището" българската програма е скромна и представя вече прожектирани филми като "Живи легенди" и "Корпус за бързо реагиране 2". Интерес предизвикват дебютът на Константин Буров "Отрова за мишки" и документалният "Последните черноморски пирати", който се състезава в "Балканския конкурс". Поглед върху младите български кинематографисти за пореден път ще даде конкурсът за късометражно кино Jameson.
Международният конкурс, който за 12-а поредна година ще сблъска само дебютни и втори филми, включва претенденти от Германия, Русия, Франция-Палестина, Сърбия, Великобритания, та дори и Индия...
Въпреки топлите си отношения със съседските режисьори и продуценти, за пръв път "София филм фест" включва "Фокус Сърбия" в програмата си. Горан Паскалевич и Горан Маркович ще гостуват с филмите си "Когато се съмне" и "Фалшификаторът", а в програмата са още 3 пресни-топли сръбски филма.
Това, разбира се, не е всичко. Пълната селекция може да се намери на http://www.siff.bg, а фестивалните прожекции ще продължат до края на март. Списъкът с киносалони е дълъг: НДК - зала 1 и Люмиер, Дом на киното, "Евро синема", "Одеон", дори моловете "Сине гранд" и "Синема сити". Паралелно ще има и прожекции в Пловдив и Бургас. За софиянци фестът ще продължи още два допълнителни месеца с ретроспектива на италианския неореализъм, която включва прожекции веднъж седмично от април до юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар