18.02.2014 г.

Графична новела по най-известното произведение на Ремарк ще прави немски художник

Немският художник Петер Айкмайер завършва работата си над графична новела по мотиви на публикувания за пръв път през 1929 г. роман на Ерих Мария Ремарк "На Западния фронт нищо ново". Книгата ще излезе от печат през май - малко преди 100-годишнината от началото на Първата световна война, пишат немските медии.
Графична новела е книга, в която сюжетът се предава не с думи, а с рисунки. Айкмайер е подготвил 170 илюстрации, които предават интригата и гнетящата атмосфера на книгата, разказваща за ужасите на войната. За да се вникне в темата, по мнението на художника не било достатъчно само да се прочете романът. Заедно със съпругата си той ходил на няколко места на битките, включително и в белгийския град Ипр, който става и мястото на една от най-важните битки на Западния фронт. Именно там немците през 1915 година използват като химическо оръжие отровния газ, който впоследствие се нарича иприт.
"Във Фландрия и Северна Франция и до днес са запазени много места, които са били част от тази война. Ние посетихме различни музеи, разказващи за събитията от тези години, гробища, където са погребани загиналите воини, разгледахме запазените окопи" - разказва Айкмайер. За него било важно с очите си да види детайли от униформите, знаци и отличия, оръжия и местностите на бойните действия.
Работата си над графичната новела художникът е започнал още през 2009 г. Той не е предвиждал да я публикува по повод 100-годишния юбилей, но към това го подтикнали и трудните преговори с Нюйоркския университет, който е попечител на цялото наследство на Ремарк. Едва когато били уточнени всички правни въпроси, книгата била предадена за печат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар