7.02.2014 г.

Сетиха се да пишат правила и за „бързите кредити”

Разпоредбите на Закона за потребителски кредит вече ще се прилагат и за кредити под 400 лв.
Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите.
Изменението, внесено от Министерския съвет, е свързано със злоупотреби с предоставянето на т.нар. "бързи кредити", които се отпускат при неизгодни и неясни условия. Регулирането на кредитите под 400 лв. ще обезпечи еднаква защита на всички потребители независимо от стойността на отпускания кредит, пише в мотивите на вносителя.
Законопроектът предвижда потребителят да може да се откаже от договора от разстояние или извън търговския обект в 14-дневен срок, а не в седемдневен, както е сега.
В рамките на този срок потребителят ще може да се откаже от договора, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет.
Предвидени са и изключения, заради естеството на стоките или услугите.
Измененията в закона уреждат и съдържанието на задължителната преддоговорна информация, която се предоставя от търговеца и е неразделна част от договора от разстояние или от договора извън търговския обект.
При договори извън търговския обект, търговецът трябва да предостави задължителната преддоговорна информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора.
При предявяване на рекламации, търговецът ще издава документ на потребителя за приемането й. Когато търговецът е удовлетворил три рекламации на една и съща стока, при следваща в рамките на на законовата гаранция, потребителят ще може да поиска разваляне на договора и търговецът ще бъде длъжен да удовлетвори.
Създава се и правно основание за създаването на помирителни комисии към Комисия за защита на потребителите за решаване на потребителски спорове в областта на енергетиката, топлоснабдяването, водоснабдяването, телекомуникациите, превоза на пътници и в областта на финансовите услуги, се отбелязва в мотивите.
В пленарна зала е министър-председателят Пламен Орешарски, който ще представи доклад относно развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Литовското председателство на Съвета на ЕС (юли - декември 2013 г.) и основни приоритети по време на Гръцкото председателство на Съвета на ЕС (януари - юни 2014 г.).

Народното събрание ще продължи обсъждането на първо четене на три законопроекта за промени в Кодекса на труда, внесени от правителството, от ГЕРБ и от "Атака".

Няма коментари:

Публикуване на коментар