27.02.2014 г.

„Агент Леон” – как ДС вербува бившият премиер Кьосеиванов

Антон Тодоров отново пише за службите, разкривайки непознати и за историците факти


Политологът Антон Тодоров написа вече доста книги – За Кунева, за Бойко, за много от досегашните политически величия, разкривайки скритите на пръв поглед връзки между тях, както и близостта им с бившите тайни служби на комунистическия режим. В новата си книга „Агент Леон” авторът отново пише за службите, но за един отминал период.
През ранната есен на 2012-а проучвах поредната архивна единица от служебния архив на Първо главно управление на ДС, когато се натъкнах на следния пасаж:
 „Заслужена гордост будят у нас първите успехи в разузнавателната работа: изграждането на канали за проникване в съпределната територия, успешно внедряване на агентура в задгранични емигрантски организации, вербовката в Швейцария на бившия министър-председател Георги Кьосеиванов и проваляне плановете на САЩ за създаване на българско задгранично правителство…” – споделя г-н Тодоров.
Краят на фразата ми подейства като удар от ток, защото до този момент никой не бе подозирал, че царският любимец Кьосеиванов е шпионирал за комунистите, допълва той.
В новата си книга политологът Антон Тодоров разкрива шокиращи факти около вербовката на Георги Кьосеиванов. Сензационното историческо разследване на автора  вади на бял свят документи, преписки и доклади за неподозирани от широката общественост събития в политиката след 9 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар