13.02.2014 г.

Музейни специалисти ще пишат двутомна история на Стара Загора

През 2014 г. ще бъде сформиран екип от специалисти в Регионален исторически музей, който ще започне подготовката на 2-томното издание История на Стара Загора от 6 хил. пр.Хр. до 20 век. Това съобщи новият директор Ангел Динев след отчет за дейността на музея за 2013 г. Процесът по изготвяне на научното издание ще приключи в рамките на 2 - 3 години.
През годината се очаква да започне работа и по проучване на територията извън археологическия резерват в Стара Загора, защото очаквам да открием тракийския град Берое, каза още Ангел Динев. Той добави, че съвместно с Общината ще бъде изготвен проект за цялостното модернизиране на музей Неолитни жилища, като целта е да бъде направена е негова реплика.
Новият директор обяви, че Регионален исторически музей - Стара Загора ще работи активно в привличането на повече посетители, за да се превърне в предпочитана и трайна туристическа дестинация.
През 2014 г. Музеят ще организира различни форуми и експозиции. Около празника на Стара Загора - 5 октомври ще се проведе Международен научен форум Жилищното строителство през късната праистория, посветен на 45-годишнината от археологическите проучвания на неолитните жилища и 35-години от откриването на музея.
В концепцията на Ангел Динев е заложено още провеждане на фестивал Августа Траяна в едноименния форум, в който да участват всички културни институти в Стара Загора и региона.
През 2014 г. Регионален исторически музей - Стара Загора извършва дейността си с 28 специалисти, които работят на щат. Държавата финансира тази дейност със годишна субсидия от 10 300 лева, умножена по броя на музейните специалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар