25.02.2014 г.

Тез червени домати – родните сортове влизат в „Червената книга”

Автентичните български сортове домати вече съществуват само под формата на семена, чиито
образци се съхраняват в Института по растителни генетични ресурси в Садово.

Това разкриха пред в. "Репортер" зеленчукопроизводители, градинари и търговци на посадъчен материал.
Смъртна присъда за розовия домат, "Биволско сърце", "Идеал", "Рила" и др. наши сортове, са новите семена на пазара - кръстоски с добавени в тях хормони, багрила и специален ген, който забавя стареенето на плода, разказват специалисти по генетика на доматите.
Плодовете и зеленчуците, добити по този начин, масово са залели пазарите у нас, в Европа и САЩ, и се наричат "long shelf life" - дълго живеещ на рафта, тъй като издържат месеци, преди да се развалят.
Една от основните причини родните ни сортове да съществуват само като образци в генетични банки, са именно новите семена - кръстосани и култивирани така, че да дават по-голяма продукция, да издържат на климатични особености и да обезпечават с високи печалби търговците, обясни пред вестника Милтенова, председател на Съюза на градинарите в България.
Специалистите определят доматите тип "long shelf life" като фуражни и подходящи за говеда, защото са пълни с етилен и хормони за по-добър външен вид, но им липсват полезни, хранителни свойства, както и добри вкусови качества.
Такъв плод съдържа около 96% вода и целулоза, обяснява проф. Христо Георгиев, научен консултант по селекция на доматите. 
Масово в селата, където се счита традиционно, че се отглеждат автентични сортове плодове и зеленчуци, се садят кръстоски на наши или вносни семена.
Добивът от тези семена е много по-добър, разказа баба Сашка от с. Българене, Плевенско. Повечето хора ги предпочитат, защото дори когато купуваме семена, на които пише, че са наши, автентични, доматът, след няколко поколения, се видоизменя и влошава като вкус, а това не е нормално, убедени са зеленчукопроизводители.
Ограничено количество продукция от истински български домати имаше доскоро в някои села, но много от тях се обезлюдиха и там земеделие вече няма, коментира Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар