25.02.2014 г.

Режисьорът Георги Дюлгеров с награда от столична община

 Режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столична община на 18-ия София филм фест, съобщават организаторите на феста. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а "Авантаж" (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал - "Сребърна мечка" (1978) в Берлин.
Още с първия си филм "Изпит" (1971) Дюлгеров се превръща в един от водещите режисьори за своето поколение със самобитен авторски стил. Отличава се с неизпробвани драматургични и стилови комбинации, експериментира и изненадва с необичайни режисьорски похвати.
Макар и познати, неговите герои са по-скоро изключение от нормата, като в "Авантаж" (1977) и "Мера според мера" (1981). За своя популярен и знаков герой - дребния джебчия Петела от "Авантаж", Дюлгеров споделя: "...Стремежите и намеренията ни са били да избегнем евтината екзотика, която в повечето случаи съпътства подобен род филми за сметка на трагизма на ситуациите, на въпроса за вината. Искахме да постигнем истинско присъствие на героите, лишено от любуване."
Дюлгеров е завършил ВГИК в Москва. Сред големите му международни награди фигурират: Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за "Лейди Зи" (2005), Приз на Младежкото жури за "Изпит" от Локарно (1972), "Гран при" в Грузия (1997), както и наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999) за "Черната лястовица".
Наградата на София ще му бъде връчена при откриването на 18-ия София филм фест. В програмата е предвидена прожекция на "Лейди Зи" - на 10 март от 18.30 в кино "Одеон". Входът е свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар