26.02.2014 г.

Двама ветерани напуснаха музея, несъгласни с новия директор

Двама доказани специалисти - археологът Димитър Янков и дългогодишният екскурзовод и настоящ уредник на "Неолитни жилища" Стойка Кайракова напускат Регионалния исторически музей (РИМ) - Стара Загора.
През годините старши научните сътрудници Димитър Николов и Величка Койчева, почетни граждани на Стара Загора, етнографката Елена Пенева и историкът Петър Коев изградиха Музея като общоисторически, утвърдиха неговия статут и авторитет и го направиха разпознаваем сред научната и музейната общност.
Археологът Димитър Янков и екскурзоводът д-р Стойка Кайракова продължиха тази линия и оставиха трайни следи в направленията, за които отговаряха. Няма археолог в страната и чужбина, който да не цени мнението на Димитър Янков, неговите тези и безценни открития. Д-р Стойка Кайракова пък е един от малкото екскурзоводи в страната с научно докторско звание и за нейните атрактивни беседи, изнасяни на три езика, се разказват легенди.
Въпреки че имат необходимия стаж за пенсиониране, Янков и Кайракова можеха още години наред на бъдат в полза на РИМ. След като обаче ръководството на Музея беше поверено в ръцете на нов директор, те са решили да си вземат сбогом с дългогодишната си месторабота. Защо?
Димитър Янков официално заяви, че не е съгласен с налаганите от новия директор д-р Ангел Динев инициативи и стил на работа.
В интерес на истината, никой не ме е принудил да се пенсионирам, след 40 години работа в Регионалния исторически музей. Но в така създалата се обстановка реших, че не може повече да се работи…
С назначаването на Ангел Динев за директор Музеят, според г-н Янков институцията е станала свърталище на „общественикът” Любо Вълков, на художникът Христо Танев, на яростния му опонент Димитър Димитров, на Димитър Митев и сие, които под покровителството на новия шеф се готвят да реализират своите "безумни" идеи...
Представяте ли си за каква наука ще се говори от тук насетне...?” – коментира ветеранът.
Вече започна организиране на национална или международна конференция, предложена от Христо Танев и кръжеца около него, на тема "За достолепието на един 8000 град". Поканени са мастити учени да изнасят доклади... Пълно безумие! Ще ни се смее цяла България!
Не съм съгласен с акцентите в концепцията на новия директор. Той няма абсолютно никакъв управленски опит. Имах с него предварителен разговор, на който добронамерено го посъветвах да обяви незабавно конкурс за длъжността "средновековен археолог" на моето място. Той ми заяви, че трябва да търсим човек... Може би ще назначи някой от компанията му, която го ухажва, от любителите-изследователи и откриватели?!” – се казва в изявлението му.
Подобни са и мотивите на г-жа Кайракова.
Това бе логичната развръзка на „войната” на любителите-историци и специалистите от старата школа, за които науката не бе просто хоби. Сега, идеята е да се налага „туристическият бранд” – Стара Загора – град на 8000 години. Всъщност на 8014, по Христотаневата ера, тъй като кампанията започна в началото на хилядолетието, в ерата на т. нар. „Зелен Водолей”. Това, според инициаторите ще доведе до неспирен туристически поток в Града на липите. Дали - предстои да видим. Рим и Вавилон, Атина и египетска Тива, подобни обекти от миналото само ще дишат прахоляка след запътилите се към най-стария град на света туристи. Ха дано, ама надали!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар