6.02.2014 г.

Нова компания на БЕХ ще води преговори за покупката на „Химко” и „Ремотекс”

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е основал ново свое дружество - "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, с капитал от 50 хиляди лева, става ясно от данни в Търговския регистър. Това е станало още в края на ноември миналата година. По същото време министърът на икономиката обяви, че държавата е готова да помага на закъсалото финансово дружество "Ремотекс" - Раднево. След това бе взето решение да се преговаря за неговото изкупуване чрез БЕХ. Отново през енергийния холдинг се предвижда държавата да придобие и отдавна неработещото "Химко" - Враца.
Неотдавна БЕХ създаде и дъщерно дружество с предмет на дейност "организиране на борсов пазар за търговия с ток, газ, въглища, емисии и зелени сертификати". Фирмата "Българска независима енергийна борса" е регистрирана в Търговския регистър в началото на януари също с капитал от 50 хиляди лева. Целта е новото държавно дружество да стане оператор на енергийната борса, която трябва да се създаде с цел да се либерализира пазара на ток. БЕХ е собственик на "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".
На проведено на 22 януари заседание е взето решение новата инвестиционна компания да се управлява от Илия Иванов като изпълнителен директор, Момчил Ванов като председател на съвета на директорите и Делчо Христозов като член на съвета на директорите. В разстояние на около година през 2012 и 2013 г. Илия Иванов бе член на управата и председател на съвета на директорите на "Булгаргаз". Делчо Христозов е и член на управителния съвет на Пенсионно осигурително дружество "Алианц".
Вече се прави анализ на състоянието на "Химко". За пускането наново на част от неговите мощности ще са нужни около 50 милиона лева. Водят се и преговори за купуването от страна на държавата на "Ремотекс". Затова БЕХ обявил обществена поръчка за избор на оценител на дружеството. Процедурата още не е завършила, а бъдещата оценка ще се използва като отправна точка в преговорите със собствениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар