18.02.2014 г.

Лаф за Lafka и трогателните грижи за местния бизнес

"Лафка" на стретегическо място - до пазара, парка и училището
Местната власт винаги е подкрепяла местния бизнес! – това твърдят през годините управляващите, независимо от боята си. Обаче не винаги, и не често, да не говорим за честно.
Става въпрос пак за вездесъщата Lafka и настъплението и по много градове и по-конкретно в Стара Загора.
Договор за 10 години, сключен през 2006 уж започна да се изпълнява от 2012 година. Така контракта фактически става 15 години. Сделката започва с  решението на Общинския съвет в Стара Загора, предоставияйки на „Булгартабак” места за поставяне на техни павилиони срещу придобиването на собственост върху детска градина „Слънце”. След това се подписват няколко анекса, както е според „добрите практики”! Сегашният кмет с гордост заяви, че за 10 години в общинската хазна, ще влезнат 200 хил. лева. Простите изчисления показват, че месечния наем за лавкаджиите (или лафкаджиите, по-точно), излиза под 50 лева. Първоначално новите обекти се поставяха само на автобусни спирки, но по-късно и на много други възлови места. Техният брой нарасна и вече са поне 50, като се планират още толкова. Все на ключови места – в тунела до библиотеката, в градината на Алана, срещу училище „Васил Левски” и т.н., мрежата на Lafka вече е оплела цели град.
И до регионалната библиотека...
В павилионите се продава какво ли не – цигари, вестници, греяно вино, билети за националната лотария, безалкохолно. Организират се томболи – при покупката на четири кутии цигари, може да участваш за парични награди, най-голямата от която е за 1000 лева. В съседни градове черпят и с кафета или дори ти дават кутия цигари бонус. Продавачите са любезни, пожелават ти приятен ден и т.н.
Обслужването е на ниво, какво става със местните вестнико-разпространителски фирми. За тях има два пътя, всъщност – три. Единия да работят с лафкаджиите, по схемата за франчайзинг. Някои вече избраха този път, т.е. станаха подизпълнители на марката Lafka. Други се оттеглиха от пазара. Трети работят, но вече под натиск. Защото те плащат десетки пъти по-голям наем. Договорите за общинско място – подписват месец за месец! И затова си мълчат. Смеят ли да се обадят? Някои по-упорити грaждани се опитали да видят схемата за поставянето на „лафките”, защото забелязали, че когато бизнеса не върви, местната власт услужливо разрешава преместването на павилиона със знаковата емблема на по-добра локация…Освен това се опитали да проверят дали витрините с безалкохолно са таксувани за тротоарно право, но не успели да се доберат до тази информация.

А в Бургас готвят протести против „лафкаджийското настъпление”, в мрежата има група „Не купувам от Lafka…В Зарата всичко е спокойно! Въпреки „голямата активност” на няколко фейсгрупи, милеещи за града ни…Явно така е най-добре! Но от трогателните грижи на няколко управленски мандата, голяма част от представителите на местния дребен и среден бизнес е на път да удари кепенците, или вече са закрили бизнеса си

Няма коментари:

Публикуване на коментар