25.02.2014 г.

В Унгария готвят трето намаление на цените на комуналните услуги

Намаляване на цените у нас все още се счита за опасен експеримент, как е в други страни на ЕС? Особено ако са бивши соцдържави, дето се казва – братски!

Управляващите консерватори в Унгария ще обсъдят трети пакет за сваляне на цените на комуналните услуги на 24 януари, съобщи лидерът на парламентарната група на партия "Фидес" Антал Роган. Това става само няколко месеца преди парламентарните избори, които ще се проведат през април или май.
Миналата година кабинетът на премиера Виктор Орбан вече два пъти – през януари и ноември – наложи снижаване на цените на тока, природния газ и парното до нивата отпреди кризата, а през юли понижи таксите за смет и водоснабдяване. Така потребителите започнаха да плащат с общо 20% по-малко за тези услуги, или са спестили общо 13 милиарда форинта (43.5 милиона евро), пресмятат унгарските медии.
В края на месеца правителството ще предложи ново намаляване на сметките на три вида услуги и ще се опита да съкрати комуналните разходи на семействата до "средното за Европейския съюз спрямо средните заплати". Засега управляващите не навлизат в детайли за тези си намерения, уточнява агенция Reuters.
Според Янош Фонаги, държавен секретар в министерството на националното благоустройство, някои чуждестранни компании няма да могат да си позволят поредното сваляне на цените на тока и ще бъдат принудени да продадат унгарските си клонове. Това е в унисон с възгледите на премиера, който на няколко пъти през 2013 г. заяви пред избиратели, че трябва да се национализират 6-7 компании за комунални услуги и да им се забрани със закон да печелят на гърба на гражданите. С водената спорна политика Орбан често предизвиква остри критики от страна на европейските институции и вече отблъсна редица чуждестранни инвеститори и правозащитници. Популистките му мерки обаче му печелят електорална подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар