6.02.2014 г.

Нов скандал в музея

Със скандал започна първият работен ден на новия директор на Регионалният исторически музей в Стара Загора.  Новоизбраният директор на музея Ангел Динев бе представен официално от заместник – кмета по културата Иванка Сотирова и председателя на Общинския съвет  Емил Христов пред музейните работници. Досегашният директор  доц.  д-р Светла Димитрова не бе поканена на представянето. Ангел Динев е поискал ключовете от предшественичката си и е отказал да я назначи на предишната й длъжност- уредник .  Светла Димитрова има 32 години стаж като историк, от които 25 години е завеждала отдел „Най-нова история” и 6 години бе директор на музея в два последователни мандата. Въпреки отказа на Ангел Динев да я назначи на предишната и длъжност, Светла Димитрова  не вижда повод за личностен конфликт и няма да обжалва резултатите от проведения конкурс за директор на музея.
„Желая спокойствие,умиротворяване, конструктивен диалог с институциите и възможност да реализирам идеите за развитие на музея. Мое право като директор е да решавам с кого ще работя в екип и кого да назнача. Както и да реша кога и с кого да се срещна. Няма писани правила при такива случаи на официално встъпване в длъжност, кой да присъства”. Това заяви за Радио Стара Загора новоназначеният директор на Регионалният исторически музей Ангел  Динев, коментирайки отказа си да назначи  Светла Димитрова като уредник.
Обезпокоен съм от случилото се в последните дни в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Имам основания да се съмнявам в коректността на проведения конкурс и компетентността на членове на комисията, която го организира”, заяви лидерът на старозагорските социалисти Илия Златев.
Още по-тревожно е поведението на новоизбрания директор д-р Ангел Динев, който с встъпването си в длъжност отказа да върне досегашния директор доц.д-р Светла Димитрова на заеманата от нея длъжност, аргументирайки се с правото да избере екипа, с който ще работи. Справка в сайта на музея показва, че Светла Димитрова е началник-отдел „Най-нова история” и като такъв е материално отговорно лице за фонда на отдела. Буди недоумение как тя е освободена, без да предаде някому експонатите, за които носи отговорност. Дали това не крие рискове за фонда? Отказът е още по-абсурден, защото в музея има щат за доцент, който не е зает”, обоснова се той.
Доц. Светла Димитрова работи в Регионалния исторически музей от 32 години, от които 6 и половина е негов директор. За това време институцията обогати фондовете и архива си, проведени са редица разкопки, активизира се работата по научни теми, участието в международни, национални и регионални конференции, а само за миналата година са организирани 13 и приети 8 изложби. Нарастват общите и собствените приходи. Посетителите на музейните обекти през 2013 година са 32 581, а на изложбите – 40 551. Особено важна е работата с подрастващите, а за успехите в тази насока допринасят инициативи като ”Старите игри от компютрите са по-добри”, томболата „Играй и спечели“, ателието „Аз, буки, веди“, „Рисунки от Рибния буквар“, миниспектакъла „Приветстване на древногръцките музи в Стара Загора“, игрите „Намери своята муза“, „Открий твореца в себе си“, „Зрънце по зрънце“ и „Късчета от миналото“. Към тях можем да добавим и “Срещи в четвъртък”, “Музеят и училището”, “Назад към миналото”, реставрацията на знамето на старозагорските въстаници, партньорството с училища и други културни институции.
Не е тайна, че определени хора и свързани с тях кръгове в продължение на няколко години водиха яростна кампания срещу доц. Светла Димитрова. В тази битка бяха въвлечени и политически фигури, и представители на администрацията и тя дълго време беше в центъра общественото внимание. Борбата се водеше по всички фронтове, с една цел – да бъде отстранена от длъжността Светла Димитрова и мястото да се заеме от човек, който ще бъде съгласен с нечия кауза. В този капан, за съжаление, влязоха и представители на общинската администрация. Няколкото дни след обявяването на резултатите от конкурса бяха достатъчни, за да се видят реакциите на недоволните от доц. Димитрова и нескритата радост от смяната.

Смятам, че старозагорската общественост трябва да научи истината за конкурса и действителните мотиви за смяната на директора на Регионалния исторически музей, защото цената може да се окаже висока и да я платят всички старозагорци”, каза Илия Златев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар