10.02.2014 г.

Качват всички либрета на Моцарт в нета

Международният фонд "Моцарт" започна да публикува на своя сайт либретата на всички опери на гениалния австрийски композитор. За това съобщава блогът Arts Beat, издание на "Ню Йорк Таймс".
Текстовете са на езиците, на които са написани. В сайта обаче могат да се видят както първоначалните варианти, така и всички последващи редакции. Освен либретото са показани както инструменталната, така и вокалните партитури на всяко произведение на композитора и може да се чуе откъс от операта. Досега на сайта "Моцартеум" (консерваторията в Залцбург, която носи името на композитора) са публикувани 6 опери - "Сватбата на Фигаро", "Милосърдието на Тит", както и четири ранни негови произведения - "Асканио в Алба", "Сънят на Сципион", "Луций Сула" и "Кралят пастир".
Либретата на останалите опери ще бъдат качени в интернет следващите две години. На сайта ще се появят 24 произведения на Моцарт - опери и оратории. Интернет библиотеката на "Моцартеум" ще се обновява периодично, но колко често ще се появяват нови опери, засега не е ясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар