25.04.2013 г.

bTV отново във война, този път с Blizoo

След скандалите с "Булсатком" и малките кабелни оператори около Нова година и с  Blizoo няколко месеца след това, сега на мушка пак е цифровият оператор.
Каналът bTV Action беше спрян за абонатите на Blizoo в сряда от 17 ч. Причината - неизяснени договорни отношения. За момента каналът, по който се излъчва Шампионската лига, не е изключен, но е възможно това наистина да се случи, въпреки че Blizoo има договор с телевизията до края на 2013 г
След безпрецедентна за България война с "Булсатком" и малките кабелни тв-оператори, bTV успя да вдигне значително таксите, които те й плащат на абонат за излъчване на програмите й, от началото на тази година. Единственият разпространител, който остана извън кампанията тогава, беше именно Blizoo, защото той има договор с телевизията до края на 2013 г.
Причината за разпрата сега е, че bTV е настояла за сериозен скок в тарифите за излъчване на HD-каналите й, за които Blizoo няма такъв договор. И след като от оператора са отказали да приемат тарифата дори с риска да се лишат от клиентите, желаещи HD-качество, от телевизията са отправили заплаха, че точно преди финалите на Шампионската лига по bTV Action, ще спре подаването именно на тази програма, въпреки че Blizoo има договор за нея и останалите пет канала на групата до края на годината. Поводът е формален и свързан с друга от програмите на bTV.
Официалната позиция на bTV практически потвърждава тази версия. "Заради неизпълнение на договорни задължения от страна на Blizoo се налага достъпът на оператора до сигнала към bTV Action да бъде преустановен в сряда, 24 април", информира зрителите си bTV с официално съобщение, публикувано на сайта й. Телевизията уточнява, че се надява на коректни и изрядни договорни взаимоотношения с всички кабелни оператори. bTV съобщава още, че след дълги преговори не е постигнато съгласие с Blizoo за предаване на HD каналите на телевизията.
"Кабелният оператор отказва да сключи договор, което налага достъпът му към сигнала на bTV HD, bTV Action HD и RING.BG HD да бъде преустановен - от 19 април след 20:30 часа". От bTV коментират, че за да могат да продължат да въвеждан нови технологии, е необходимо да имат партньорски договори с всички кабелни оператори. "Създаването на повече възможности да гледате телевизия по нов начин е наш приоритет. Затова през 2012 bTV Media Group направи технологична инвестиция в три HD канала, а тази година по време на финала на Шампионска лига за първи път в България ще излъчваме и в 3D формат", обясняват от медиата. С други думи - групата признава, че търси възвръщаемост на вложенията си през по-високи такси от разпространителските фирми.
Когато договорът значи съд
"Blizoo и bTV имат подписано споразумение за разпостранение на програмите на bTV до края на 2013 г. Ние стриктно изпълняваме договорните отношения към bTV и не сме в нарушение на нито една точка от споразумението между двете страни", казаха от оператора. Желанието на bTV да прекрати излъчването на bTV Action точно преди финалите на Шампионската лига е в остро нарушение на търговския закон, за което ще потърсим правата си по съдебен ред, добавят от там.
"По силата на текущото споразумение с bTV, ние не можем да спрем канала и ще направим всичко възможно нашите клиенти да продължат да гледат bTV Action. Очакваме bTV също да преосмислят позицията си и да се съобразят със законовите разпоредби в България", гласи официалната позиция на цифровия доставчик. Тъй като операторът не е успял да постигне споразумение относно HD каналите на bTV, на този етап е принуден да преустанови излъчването им поради непосилно високите цени на bTV (около пет пъти по-високи от цените на сходни канали).
"До края на седмицата стартират нови и силно желани от нашите клиенти HD канали", обещават от Blizoo.
Както се и очаква, Blizoo ще търси правата си по договора за bTV Action в съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар