1.04.2013 г.

Няма лъжа – от 1 април вдигнаха пенсиите след четири години

В съответствие със Закона за бюджета на ДОО за 2013 г. от днес се увеличава размерът на пенсиите, като те се индексират в зависимост от годината на отпускането им.
С 9,8% се осъвременяват пенсиите, отпуснати до края на 2009 г.
Пенсиите, отпуснати през 2010 г., се увеличават с 8,8%, а тези през 2011 г. - с 5,7%. Повишението при пенсиите от 2012 г. е 2,2%.
Не се променя размерът на пенсиите, отпуснати след 1 януари 2013 г.
Осъвременяването се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към 31 март 2013 г., без изплащаните към нея добавки.
Когато осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален праг, той се приравнява към него. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. е определен на 150 лв.
От същата дата максималният размер на пенсиите става 770 лв. - 35% от максималния осигурителен доход, който за 2013 г. е 2200 лв.
Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост, която от началото на април от 100,86 лв. се увеличава на 110 лв. месечно.
При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на починалия, от когото е наследена пенсията, и е с коефициент спрямо годината на отпускане, ако същият е бил пенсионер приживе.
В съответствие с промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за новите размери на пенсиите разпореждания за осъвременяване няма да бъдат изготвяни.
Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез упълномощено лице на място в съответното териториално поделение на НОИ или в негов филиал.
Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му.
Услугата е безплатна и ще бъде достъпна от 1 април, за което е създадена необходимата организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар