8.04.2013 г.

Резерват за мечки ще правят под Аязмото

Скоро и Стара Загора ще има атрактивен резерват на за мечки, подобен на мечото селище край Белица в Благоевградско. 
Общината вече e определила парцел от  48 дка, на север от сегашния кът на мечките в зоопарка в парк Аязмото. И старозагорският мечи резерват като Белишкия, който получи щедра подкрепа от фондацията на Бриджит Бардо „Четири лапи”, ще разчита на чуждестранни донори. „Целият проект – от проектирането, изграждането и адаптирането, ще се финансира от холандската природозащитна фондация „Алертис”,  съобщи шефът на старозагорския зоопарк Радослав Михайлов.
Първите обитатели на модерния резерват в гористия парк естествено щели за бъдат от голямото мечо семейство от старозагорския зоопарк. Само преди месец любимците на малки големи – мечокът Антоний и половинката му Бела, се сдобиха с още една рожба. Така мечета колония нарасна на цели 8 мечки и мечета на различна възраст.
Идеята на природозащитната холандска фондация обаче била много по-мащабна. Предвиждало се мечият резерват, ширнал се в естествената среда на „малката планина”, както старозагорци наричат своето Аязмо, да приюти и други бедстващи мецани от съседните и други европейски страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар