11.09.2014 г.

Шестият каякарски събор на Струма протече под надслов „Нулева толерантност”

На шестото издание на Националния събор по каяк в бързи води на река Струма в Кресненското дефиле взеха участие четиридесет каякари, разделени на осем отбора. Те премериха сили по цялото трасе на Кресненското дефиле. Лошото време не спря партито в събота, но попречи на най-малките да премерят сили в неделя, заради ниските температури и повишеното ниво на водата. Събитието мина без инциденти, а организаторите от Българското каяк общество  поеха отговорноста в следващото издание да направят надпреварите още по-атрактивни и достъпни за всички.
В последните години отново станахме свидетели на хроничната безстопанственост на водоемите в България и затова тази година мотото на събитието е „Нулева толерантност“. Това е социалното послание на каякарите към тези, които живеят в по-отдалечените места на страната и ежедневно стават свидетели как заради финансови интереси или нехайството на управляващите водоемите ни се превръщат в потенциални убийци. Достатъчно хора загинаха и достатъчно материални щети бяха причинени, за да послужи това за пример как, докато си затваряме очите за дребни неща, ставаме преки участници в бъдещи големи трагедии.
Каякарите често стават свидетели на лошо стопанисвани водоеми и са убедени, че за тях не се полагат никакви грижи. Често от страх или незнание дори и местното население не смее да информира отговорните служби, че нa даден воден обект се извършва дейност, която очевидно може да причини щети. Често пред хората се спекулира и с това, че със строителството на даден обект ще се разкрият нови работни места. Това е доказано невярно и всъщност за една ВЕЦ например са нужни не повече от 3-4 служители, които да поддържат обекта. Обещанията за облагородяване на райони и за разкриване на работни места са класически подход, който гарантира, че ще получи подкрепата на местното население. На практика се оказва, че това не се прави, а самите хора са лишени от питейна вода или от вода за поливане на градините им – последния поминък, който им е останал.
Примерите са много и затова каякарите призовават да не се толерира познатата ни в последните години практика по отношение на водоемите и реките. Един достъпен и добре поддържан водоем би позволил на него да се извършва туризъм във всичките му познати варианти. Това несъмнено ще подаде ръка на местното население и ще осигури много повече възможности за заетост и развитие, отколкото проект, касаещ чужди интереси.

"Водоемите ни постепенно изчезват, а граденото досега вече започва да се руши и представлява грозна картина. Ние имаме право да се радваме на красиви гледки и чисти води, но затова обществото трябва да се събуди и да не толерира действия, които ни лишават от тази възможност, заявиха участниците. 

3 коментара: