12.04.2013 г.

Берое взе шампионската купа преди 27 години


На 12 април 1986 г. Стара Загора отбеляза най-радостния си футболен момент. Берое триумфира с шампионската титла на България след един сезон, раздиран от конфликти и белязан дори със срамен рекорд за шампиона. Въпреки това на 12 април 1986 година 40 000 зрители на стадиона под Аязмото пеят “Берое шампион”, докато футболистите правят почетна обиколка на стадиона в чест на спечелената титла. Най-накрая най-смелите мечти на феновете са се сбъднали. Берое е станал шампион!
Преди сезона нищо не предвещава спечелване на шампионската титла. В предишния шампионат отборът едва се спасява от изпадане, побеждавайки в последния кръг “Левски-Спартак” (разформирован по това време). Началото на сезона обаче е белязано от назначаването начело на клуба на Евгени Янчовски – човекът, който ще доведе цяла Стара Загора до делириум. Малцина са тези, които помнят Янчовски като футболист от звездния отбор на Берое от началото на 70-те години. Заедно със себе си новият треньор води Мюмюн Кашмер и Стоян Бончев, които ще изградят гръбнака на отбора за предстоящия сезон.
Решаващите мачове за титлата са последните два! В тях “Берое” се нуждае минимум от равен срещу “Витоша” (днес “Левски”) и задължителна победа срещу “Славия” у дома. На 5 април “Берое” излиза срещу “Витоша” (“Левски”) в София. Няколко хиляди са феновете от Стара Загора, които въпреки трудностите тогава (точно по това време се провежда конгрес на БКП и заради турските събития и възродителния процес БДЖ издава билети за влаковете до столицата само на хора с командировъчни), се добират до “Герена”. “Берое” побеждава 3:2. Години след това Наско Сираков, който тогава играе във “Витоша” (“Левски”) ще признае: “Нямаше какво да спечелим, затова играхме донякъде и за Берое. БФС подпираше Тракия, а това беше ужасно. Все пак “зелените” се представиха достойно в София и затова победиха”. На всички е ясно, че “Берое” е шампион, тъй като на стадион “Берое” на 12 април целият стадион ще вика за тима срещу “Славия”. Един интересен факт оттогава е, че на 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от черквата “Света Троица” започва утринната си молитва с думите: “Господи, забрави днес за нас, но помогни на “Берое” да стигне до титлата!” И сякаш и бог помага! 40000 зрители се стичат на стадиона на знаменитата дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решаващ. След края на мача стадионът пее “Берое шампион” и радостта е неописуема. Трофеят е връчен на “Берое” седмица по-късно в бенефисен мач срещу “Локомотив” (София). Тъй като президентът на БФС не присъства на награждаването (доста е чудно защо той не отива на мача), от футболната централа изпращат неговия заместник Петър Сучков. Точно в 18:00 на 19 април капитанът на отбора Теньо Минчев вдига трофея със сълзи от радост на очите си! “Берое” е шампион!

Няма коментари:

Публикуване на коментар