18.04.2013 г.

„Апарат” на Васил Георгиев – книга за вече консуматорското ни общество

След сборниците "Будистки плаж", "Уличник" и "Деград", Васил Георгиев ни представя романа си "Апарат". Историята на носителя на отличието "Хеликон" за 2011 г. едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин, отбелязват издателите.
„Апарат” също така е и роман за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. „Апарат” e портрет за човешката личност като апарат за ефективност, апарат, който не можем да контролираме и който функционира независимо от нас.
„Апарат” е преди всичко добре разказана история с динамичен сюжет, необичайни развръзки, хладна и нихилистична ирония към човешките грешки, съзнавани и несъзнавани стремежи.
Историята е за неуспял маркетолог, създал машина, която да помогне на хората да използват отново разума си, накърнен от манипулациите на рекламата. В същото време това е история на един млад човек, който се опитва да направи удара на живота си, и неговото тайно, необикновено желание.
В София се борят най-мощният бизнес-картел на Източна Европа - Споразумението (Веригите), и най-голямата антиконсумеристична организация в света – „Хармония”.
Борбата за спасението на света чрез събуждането на човешкия разум трябва да се осъществи в главата на всеки един човек, за да осъзнае той своята отговорност за запазването на планетата си, за да спре да купува излишни неща и да заживее с най-необходимото. И така да намери истинския път към щастието. Васил Георгиев не разказва как ще свърши тази борба, а как тя вече е започнала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар