30.04.2013 г.

Обявиха топлистата на замърсените градове у нас

От замърсяване на въздуха с фини прахови частици са засегнати 51% от българските жители.
Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова, позовавайки се на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2011 г.
Докладът беше приет на заседание на Министерския съвет и беше представен официално днес пред журналисти в Министерството на околната среда и водите.
Най-високи концентрации на фини прахови частици през 2011 г. са измерени в Перник, Видин и Враца. Интересното е, че Стара Загора не попада в „топлистата”, въпреки проблемите с обгазяването на града в последните години.
Данните от доклада отчитат по-високи стойности в сравнение с 2010 г.
Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди, у нас този сектор има ключова позиция във формиране на парниковите газове - 79,9% за последната година на инвентаризация 2011 г.
Най-значителните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природните ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите и депонирането на отпадъците.
Автомобилният транспорт също се свързва с увеличена консумация на горива и емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, озонови прекурсори, фини прахови частици. Този сектор потребява 91,5% от общото енергийно потребление.
Селското стопанство също е източник на парникови газове- основните атмосферни замърсители са амоняк -74% и неметанови летливи органични съединения -11% от националните емисии.
Всички тези фактори създават най-сериозните проблеми за човешкото здраве и са главна причина за влошаване на състоянието на екосистемите, отчита докладът.
Докладът отчита и продължаващ проблем с нивата на замърсяване с олово в Кърджали, с кадмий - в Пловдив и в Кърджали. През 2011 г. е измерена средногодишна концентрация на кадмий, превишаваща целевата норма и в Пирдоп.
Източник на замърсяванията е дейността на предприятията от цветната металургия - "ОЦК Кърджали", "КЦМ Пловдив" и "Аурубис България".
Подобен проблем имат общо 21 страни членки на ЕС,
информира Ваня Григорова и изрази мнение, че предвид на това България няма да бъде осъдена скоро заради неспазването на изискванията за качество на въздуха.
Служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов апелира местните власти да насочат вниманието си към решаването на проблема с фините прахови частици, въпреки ограничените си бюджети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар