30.04.2013 г.

Парад на българското кино по БНТ

Камен среща Аве, докато пътува на автостоп. Какво се случва между двамата може да разберем на 1 май от 21.00 часа по БНТ, когато ще бъде излъчен игралният дебют на Константин Божанов. С този филм се открива сезонът на новото българско кино, което може да гледаме през целия месец.
След "Аве", на 6 май ще може да разберем какви са "Правилата на ергенския живот". От  20.45 ч. ще бъде показан документалният филм на Тонислав Христов, който миналата година спечели наградата за най-добър документален филм на "София Филм Фест". Продукцията е модерна смесица от игрално, документално кино и риалити, в което режисьорът снима себе си и трима свои приятели, като документира опитите им да срещнат истинската любов.
На 19 май от 20.45 ч. е запазеното време за вечния сблъсък между поколенията - "Подслон". Мрачно-духовитата житейска история на сценаристите Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и режисьора Драгомир Шолев запознава зрителите по необикновен начин с 12-годишния Радо. Синът на треньора по водна топка Стойчев вече е почти пънкар, но родителят не може да разбере защо, след като винаги е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с "първите срещнати на улицата наркомани". Филмът е носител на награда за най-добър дебют на фестивала "South East Europe" в Лос Анджелис и над 40 международни отличия.
Филмовият дебют на Атанас Христосков и Ивайло Захариев, където всички герои са реални прототипи, "Номер 1" ще бъде показан на 24 май от 20.45 ч. Едно квартално училище и елитна езикова гимназия се помещават в една сграда. Учениците от двете воюват помежду си. Напрежението нараства след като момче от езиковата гимназия прерязва въжетата на двама ученици от другото училище, които ремонтират сградата. Всяка от страните смята, че е права, родното училище се стреми да ги вкара "в калъп", а един учител се опитва да ги извади от омагьосания кръг на озлобление и цинизъм.
Последният от поредицата филми е "Кецове" на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов. Той ще бъде излъчен по БНТ на26 май, отново от 20.45 часа. В началото на лятото шестима младежи бягат от своите провали - в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията награда, който "различните" са превзели. През 2012 г. "Кецове" бе избран за българския филм, който да се бори за най-престижните световни кинонагради - "Оскар".

Няма коментари:

Публикуване на коментар