12.04.2013 г.

Немци направиха филм за убийството на Георги Марков

Филмът на Клаус Дексел "Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър" представлява най-пълната засега реконструкция на убийството на Георги Марков на моста Ватерло, 7 септември 1978 г. в Лондон. Българският дисидент е отровен с пробождане в крака, както си мисли той - с върха на чадър. Четири дни по-късно - на 11 септември, той умира. Поредица от участници във филма изтъкват доказателства, че убийството е извършено от ДС, подпомогната от КГБ. За първи път аргументирано се изказва и хипотезата за бездействието на определени западни служби, които са имали достатъчно информация, за да предотвратят атентата. 
Основният паралелен сюжет, защитен със средствата на разследващото документално кино, е издирването на единствения известен с името си участник в атентата - датския гражданин от италиански произход Франческо Гулино, известен още като агент "Пикадили". Проследяването на тънката нишка от косвени свидетелства и откриването на неговото местопребиваване днес след изчезването му от Копенхаген през април 1993 г. са заредени с истински съспенс. В заключение този документален филм категорично установява, че единствената причина за смъртта на писателя е неговото творчество и най-вече прочутите му "Задочни репортажи". Димитър Бочев, редакторът на литературното предаване на радио Свободна Европа, в което те звучат за първи път, заявява: "В моите очи неговото убийство е литературно признание".
Кинематографичната реализация е комбинация от игрално-документално кино на реалното място на действието (моста). Анимираните сцени са оформени така, че това максимално "приближаване" към действителното протичане на атентата се превръща в един зареден с напрежение и лесен за проследяване от зрителя процес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар