18.04.2013 г.

Холограми на тракийски съкровища показват в Академията

Днес (18 април) във фоайето на БАН ще бъде открита изложбата "Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при село Мезек".
Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек, Свиленградско. Те датират от четвърти-трети век преди Христа. Оригиналите им се пазят в музея на Националния археологически институт при БАН, който ги е предоставил за холографиране.
Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда - "дромуса" - коридора на гробницата.
От БАН казват, че такава експозиция, се прави за първи път в световната практика.
Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН фирма "Холобул" ООД - за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград.
Колекцията, която се представя на изложбата, съдържа 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията.
Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство, отбелязват от БАН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар