20.10.2011 г.

Филмираха книгите на покойния писател Георги Стоев

„Имало едно време на Изток”

Ново убийство, негодни улики, пуснат арестант са еднотиповите теми в медиите, които превърнаха хората в зрители на един сериал, чието прекалено повтаряне доскуча.
А какъв по-лесен начин да скриеш нещо от обществото от този да му го набиеш в очите. Именно в такава скучна теленовела се превърна съвременната история на България.
И както често става, сериалът да се превръща в пълнометражен проект, така и тези събития, съпътствали прехода, са събрани във филма „Имало едно време на Изток”.
Продукцията описва хронологично известните случки, взривили обществото, част от които съвсем нормално подлежат на забравяне.
Документалният разказ е по книгите на вече убития писател Георги Стоев, чийто имидж също остави съмнителен оттенък в обществото. Дали книгите му са поръчкови, вече е трудно да се докаже, тъй като авторът бе застрелян през 2008 г. пред хотел Плиска. Неговата история се оказа поредният неразрешен случай за родната полиция.
Имало ли е такъв човек, необходимо ли е било да издава книги и защо приключи така животът му, обяснява режисьорът на филма Демир Янев.
Сюжетът редува познати интервюта със Стоев в предаването на Венета Райкова с голяма част от архивите на почти всички национални медии за показните убийства, случили се през последните години у нас.
Режисьорът успява да избегне репортажния маниер на показаното, като включва гледните точки на видни личности, сред които историкът и депутат Андрей Пантев, журналистът и поет Румен Леонидов, писателят боксьор Палми Ранчев, антропологът Харалан Александров, културологът Георг Краев и бивш член на някогашни групировки.
Другата линия, по която тръгва историята е вкарването на игрални възстановки, които описват от първо лице – героят на Георги Стоев ( с гласа на Петър Мелтев) и обективния разказвач (с гласа на Красимир Куцупаров).
Така сюжетът ни доближава до лицата, познати от медиите. Тръгва от началото на прехода и идването на власт на Андрей Луканов, за да ни запознае с успоредното израстване на групировките и раждането, и смъртта на някои от най-известните босове от подземния свят. Не са пропуснати и предположения за това, кой стои зад убийствата на Луканов, Братя Илиеви, Поли Пантев... Как са се появили Румен Пашата, Младен Михалев – Маджо и каква е ролята на генерал Гоцев и Бойко Борисов.
Филмът улавя митовете покрай тези известни личности и дава обяснения къде може би се крие истината. Хронологията на събитията е еднозначно гротескно показана като календар върху герба на България. Ще видим и други тънки нюанси от богатото и пълно с народ погребение на Поли Пантев и контрастиращо скромното изпращане на Георги Стоев.
Без да го превръща съвсем в добрия герой, но и без да остава равнодушен към днешните като че ли съмнително храбри персонажи, „Имало едно време на Изток” разкрива любопитни подробности около нещата, които се случват пред очите ни, които ни ги представят твърде объркващо в медиите и към които като че ли сме станали безразлични.
Филмът тръгна у нас от 18 октомври в Евро синема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар